Április 18. csütörtök, Andrea, Ilma
Hírek, események 2016. június 24. 22:39

Ferenc pápa üdvözölte az ENSZ FAO szerepvállalását a földközi-tengeri menekültválságban

Ferenc pápa üdvözölte az ENSZ FAO szerepvállalását a földközi-tengeri menekültválságban
José Graziano da Silva, FAO főigazgató a „Kék remény” kezdeményezésről és az El Niño hatásairól tájékoztatta az egyházfőt.

Ferenc pápa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatójával folytatott találkozóján elismerően nyilatkozott a szervezet törekvéseiről a menekültkérdés kezelésére és a béke illetve az ellátásbiztonság, éghajlatváltozás és a fenntartható fejlődés közti szoros kapcsolat támogatásában.

José Graziano da Silva a FAO „Kék remény” kezdeményezéséről (Blue Hope Initiative) tájékoztatta az egyházfőt, ami a Földközi-tenger déli területein élők számára igyekszik stabilitást és növekedést teremteni, elsősorban a kisipari halászat támogatásával.

„A menekültválság egy olyan ügy, ami nagyon fontos Ferenc pápa számára, de a földközi-tengeri helyzet kezeléséhez, ahol becslések szerint már több mint 2500 ember vesztette életét az év első felében, nem tartja elegendőnek a jelenlegi erőfeszítéseket,” mondta Graziano.

Az élelmezésbiztonság, fenntartható vidékfejlesztés és a mezőgazdaság ellenállóvá tétele a klímaváltozással szemben mind-mind segítenek olyan körülmények kialakításában, ahol az emberek, különösen a fiatalok, nem kényszerülnek szülőföldjük elhagyására.

Abban egyetértett a két vezető, hogy a klímaváltozás hatásaira tett válaszlépéseknek elsősorban a rászoruló vidéki közösségek földtulajdonhoz, hitelhez és más erőforrásokhoz való hozzájutását kell megkönnyíteniük,  továbbá biztosítani számukra az alapvető infrastruktúra szolgáltatásokat (víz, közműhálózat, egészségügy, oktatás, közlekedést stb.).

Ferenc pápa emellett aggodalmát fejezte ki egyes nemzetközi szervezetek túlzott bürokráciája miatt, és megjegyezte, hogy inkább a tagállamaik érdekét kéne szem előtt tartaniuk.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Klub