Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 26. 00:26

Múzeumok Éjszakája: több száz látogató a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület programjain

Képgaléria
Múzeumok Éjszakája: több száz látogató a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület programjain
A Karol Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület szokás szerint idén is részt vett a Múzeumok Éjszakája kecskeméti programsorozatában. Ráhangolódásként már pénteken elindult a hatalmas kavalkád. Szombat este több mint egy tucat wojtylás, portás rendezvényen vehettek részt mindazok, akik betértek a Barátok temploma udvarába. Ők pedig szám szerint több százan voltak. (Fotók: Mátyus István)

Pénteken délután 5 órakor kezdődött a „Ferences Akadémia”, melynek keretében Hajagos Csaba muzeológus, történész, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa tartott előadást Ferences vértanúk a diktatúra „oltárán” címmel a Kodály Intézet dísztermében. A történész átfogó képet nyújtott a kommunista terror idején dúló egyházüldözés időszakáról, annak későbbi következményeiről és bemutatta a nyolc ferences vértanú – köztük a kecskeméti kötődésű Károlyi Bernát atya - életútját, továbbá haláluk körülményeit. Őket ebben a korszakban ölték meg indoklás nélkül vagy koholt vádak alapján.

A „Ferences Akadémia” további részeként szombaton 18 órakor vette kezdetét dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek „Az irgalmasság útján” című kötetének bemutatója. A szerző - újságírók közreműködésével - személyesen ajánlotta gondolatait az érdeklődők figyelmébe.

19 órától a Barátok templomának orgonáját mutatta be Fehérvári Gábor karnagy.

19 óra 30 perckor kezdődött a „Ferencesek élete” című kiállítás a Barátok temploma oldalhajójában, ahol korabeli miseruhákat, berendezési tárgyakat láthattak.

20 órától „Magyar Tarka” közösségépítő táncház várta a táncos lábú látogatókat a Jászok együttessel.

21 órától „Bugaci alkotások” címmel nyílt kiállítás a KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborának festményeiből.

Ezután közös fáklyagyújtásra került sor a főtéri Romkertben, majd Swing & Gatsby: „Gyémántok és csillagok” – Horváth Antónia és Nagysolymosi Gábor műsorát kísérhették figyelemmel.

23 órát követően pedig egy estet tölthettek el a Barátok együttessel.

A Barátok Bisztróban egész este barátfülével, süteménnyel, szendviccsel, üdítővel és egy kis borral kínálták a több száz betérő vendéget, akik szombaton a Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében részt vettek valamelyik wojtyás, portás rendezvényen. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház