Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. június 28. 13:03

A Csiperó Fesztivál főszervezői osztottak ebédet a Wojtyla Házban

Képgaléria
A Csiperó Fesztivál főszervezői osztottak ebédet a Wojtyla Házban
Farkas Gábort, a Csiperó nemzetközi gyermektalálkozót szervező Európa Jövője Egyesület elnökét és társelnökét, dr. Kriston-Vízi Józsefet köszöntötte kedd délben Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója a szociális intézményben abból az alkalomból, hogy ma az egyesület felajánlásával valósulhatott meg mintegy százhúsz rászoruló ember szociális étkeztetése a népkonyhán. Jakó Lajosné, a Jakó Cukrászda tulajdonosa és családja pedig fagylalt adománnyal járult hozzá, hogy igazán ünnepi legyen a szegények asztala. (Fotók: Mátyus István)

Farkas Gábor a gondozottakhoz szólva beszámolt a Csiperó Fesztivál előkészítési munkálatairól. Kifejtette: az idén tizennegyedik alkalommal - július harmadika és tizedike között - megrendezésre kerülő Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó, ismertebb nevén a Csiperó Fesztivál iránt ismét rendkívüli érdeklődés mutatkozik. Elmondta, hogy huszonhat országból várnak gyermekcsoportokat. A külföldről érkező diákdelegációkat - a hagyományoknak megfelelően, egyfajta cserediák program keretében - nagyrészt kecskeméti családoknál helyezik el. Összesen mintegy ezer vendég fogadására készültek fel az elmúlt időszakban - hangoztatta az egyesület elnöke.

Örömmel jelentette be, hogy olyan helyekről is érkeznek fiatalok, ahonnan eddig még nem. Példaként említette az Oroszországhoz tartozó autonóm területet: Jakutföldet, hozzátéve: „Hogy hogyan találtak ránk, azt nem tudom.”, valamint India fővárosát, Új-Delhit, továbbá az Ír-tengeren fekvő Man szigetet.

Farkas Gábor az őket segítő önkéntesek munkájáról is „megemlékezett”. Szavai szerint mintegy négyszázan segítik munkájukat a szervezésben, és az események során - hangoztatta.

A találkozó részletes programja megtalálható a www.csipero.hu oldalon. Az esti rendezvényeket követően ezúttal is lesz kis éji zene a Romkertben. A záróünnepség elmaradhatatlan része a tűzijáték, idén is megtartják - hangsúlyozta az egyesület elnöke a Wojtyla Ház gondozottainak tartott beszámolójában.

A Csiperó Fesztiválon kialakult kapcsolatok sok esetben tartósnak bizonyulnak. - Nem egyszer halljuk, hogy az itt járt fiatalok felnőttkorban házasságot kötnek, vagy ösztöndíjat, munkalehetőséget ajánlanak egykor nálunk megismert barátjuknak. „A gyerekek békében élnek egymással, példát mutatva nekünk, felnőtteknek. Akinek vannak barátai, az gazdag ember. Kecskemét így gazdag város. Ezért lehet Európa gyermekfővárosa egy hétig” - mutatott rá végül Farkas Gábor.

Kriston-Vízi József, a kiállítások, múzeumi programok felelőse az ebédosztás kapcsán hozzátette: kérdezhetnék tőlük sokan, miért ajánl fel ebédet elesett embereknek egy olyan civil szervezet, mint az Európa Jövője Egyesület. „Mert együtt lenni, tenni és adni jó! A legjobb! Köszönjük a Wojtyla barátságot!”

A Wojtyla Ház is bekapcsolódott a szervezésbe - jelentette ki Farkas P. József. Lengyelországból, Poznanból is érkezik egy csoport a Csiperó Fesztiválra. Ők Tiszakécskén lesznek elszállásolva. „Öröm látni, hogy lengyel fiatalok magyar ruhában csárdást járnak.” - mondta.

Ezután Jakó Lajosné a Wojtyla Ház régi támogatójaként köszöntötte a Wojtyla sorsközösséget, felajánlva két gombóc fagylaltot minden rászorulónak.

Cukrász vállalkozásukról kifejtette, hogy férje három évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta folyamatosan azon fáradoznak, hogy kiváló munkájukkal méltó emléket állítsanak Jakó Lajosnak, a kecskeméti Jakó Cukrászda alapítójának. Két lányuk van: az egyik cukrász, a másik közgazdász, és az unokák is a vállalkozásban dolgoznak. Két helyen üzemeltetnek vendéglátóhelyet a városban, melyek fenntartása folyamatos odafigyelést, kitartást igényel. „Az élet legmeghatározóbb eleme azonban az Istennel való kapcsolat.” - érzékeltette a cukrász özvegye, családjával miért döntöttek úgy, hogy fagylaltot osztanak a népkonyha udvarán.

A keddi menü - mely Mezei Attila mesterszakács munkáját dicsérte - pácolt, grillezett karaj és csirkehús volt zöldborsós rizzsel.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház