Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 15. 20:48 | Szerző/forrás: keol.hu

Az LMP kikéri a projekt költségvetését, melyben 23,5 millióhoz jutott egy kis kecskeméti médiavállalkozás

Az LMP kikéri a projekt költségvetését, melyben 23,5 millióhoz jutott egy kis kecskeméti médiavállalkozás
"Kamu tanulmányokra" ment el 250 millió forint - állítja Hadházy Ákos (LMP), aki szerint kecskeméti média-vonatkozása is van az ügynek. Egy kis kecskeméti családi médiavállalkozás 2015 végén 23.5 milliós közbeszerzési megbízást kapott a budapesti Állami Egészségügyi Ellátó Központtól.

Egy 9,5 milliárd forintos egészségügyi fejlesztési program forrásfelhasználását vitatja az LMP antikorrupciós szakszóvivője. Hadházy Ákos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: kikéri a projekt részletes költségvetését, de annak egy már ismert elemével kapcsolatban feljelentést is tesz.

A politikus kifejtette: a tavaly és tavalyelőtt megvalósított uniós programot az egészségügyi ellátórendszer szervezeti hatékonyságának fejlesztésére, valamint a területi együttműködések kialakítására írták ki.

Hadházy Ákos azt mondta: a forrásfelhasználás nagy része egyáltalán nem ismert, a csekély átláthatóssággal bíró programból azonban az látható, hogy mintegy 250 millió forint ment "kamu tanulmányokra", drága képzésekre, vagy olyan program-fejlesztésre, amely már az állam rendelkezésére áll.

Példaként ismertette, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által, egyetemek bevonásával megvalósított projekt során szabálytalan közbeszerzéssel fizettek ki több mint 23 millió forintot nyilvánosság biztosítására, amelynek keretében egy reklámspothoz napi 400 ezer forintért kértek fel állatszereplőket az idomárukkal.

(MTI)

A Hadházyval készült cikkben ugyanakkor ezt írja a nol.hu:

Hadházy szerint a (nyilvánosság biztosítására kiírt) közbeszerzés nyilvánvalóan szabálytalan volt, hiszen a három meghívott ajánlattevő azonos üzleti körből származott. Azt pedig, hogy a budapesti ÁEEK miért egy kecskeméti kis médiavállalkozást és barátait hívta meg ajánlattételre, Zombor Gábor korábbi egészségügyi államtitkár kecskeméti gyökereivel magyarázhatjuk... - jelentette ki az antikorrupciós szóvivő. (A szerkesztő megjegyzése: egészen biztosan téved Hadházy. Véleményünk szerint ugyanis másik ismert Bács-Kiskun megyei politikus(ok) áll(nak) a háttérben)

...Az LMP-s politikus szerint a pénzt a szerződés szerint hihetetlen tételekre számolhatták el. Az ÁEEK engedélyezte például, hogy tévészpot gyártásához 50 ezer forintos óradíjat adjanak zeneszerzésre, helyszínkeresésre pedig napi 40 ezret. Az ígért filmben szereplők is jó pénzhez juthattak: az állat és az idomár 400 ezer, a felnőtt szereplő 140-180 ezer, a gyerek szereplő 50 ezer forintos napi díjat számlázhatott. Egy 500 karakteres sajtóközlemény 100 ezer forintba, egy sajtócikk pedig 350 ezer forintba került a győztes pályázónál.

...Az LMP ki fogja kérni a projekt részletes költségvetését, a „nyilvánosság biztosítása" ügyében pedig feljelentést fog tenni - szögezte le Hadházy a nol.hu-n megjent cikkben.

Egészségügyi ellátó: szabályos volt az LMP által kifogásolt projekt megvalósítása

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szerint szabályosan valósították meg azt az egészségügyi fejlesztési projektet, amelynek forrásfelhasználását az LMP antikorrupciós szakszóvivője kifogásolta.

Az ÁEEK az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy csütörtöki sajtótájékoztatóján Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője egy 9,5 milliárd forintos egészségügyi fejlesztési program forrásfelhasználását vitatta. Azt mondta: a forrásfelhasználás nagy része egyáltalán nem ismert, "a csekély átláthatósággal bíró" programból azonban az látható, hogy mintegy 250 millió forint ment "kamu tanulmányokra", drága képzésekre vagy olyan programfejlesztésre, amely már az állam rendelkezésére áll.

Példaként említette, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által egyetemek bevonásával megvalósított projektben szabálytalan közbeszerzéssel fizettek ki több mint 23 millió forintot nyilvánosság biztosítására, amelynek keretében egy reklámhoz napi 400 ezer forintért kértek fel szereplőként idomárokat állataikkal.

Az ÁEEK közleményében azt írta: a Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben - Területi együttműködések kialakítása című projektet "szabályosan, a beadott projektjavaslatnak megfelelően" valósították meg.

Kiemelték: a projekt olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyek a beadott megvalósíthatósági tanulmányban szerepeltek, és amelyek a magyar egészségügy fejlődését szolgálták. Nem indult szabálytalansági eljárás a projekt egyetlen eleme esetében sem, ezt a záró helyszíni ellenőrzéskor tett vizsgálat is megállapította - fűzték hozzá.

Úgy fogalmaztak: a projekt nyilvánosságának biztosításával kapcsolatos szerződés "egy, a projekt keretében kötelezően ellátandó feladatra irányult".

Álláspontjuk szerint Hadházy Ákos valótlanul állítja, hogy az ÁEEK állatszereplőket foglalkoztatott volna idomárukkal vagy felnőtt- és gyerekszereplők szolgáltatásait rendelte volna meg. Ezenkívül speciális optikát, térhangosítást, aggregátort és kellékanyagokat sem vettek igénybe - fűzték hozzá. Közölték: ezzel szemben az ÁEEK a szerződés keretében a nyilvánosság biztosításához közvetlenül szükséges szolgáltatásokat rendelte meg.

(MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!