Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2016. július 20. 15:31

Hétfőn kezdetét veszi a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban

Hétfőn kezdetét veszi a katolikus Ifjúsági Világtalálkozó Krakkóban
Mint korábban hírül adtuk, a Karol Wojtyla Barátság Központ is képviselteti magát az idei katolikus Ifjúsági Világtalálkozón Krakkóban, melynek mottója: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” (Máté 5,7). A július 25. és 31. között megrendezésre kerülő eseményre több mint kétmillió katolikus fiatalt várnak. Ferenc pápa is részt vesz az immáron tizenhatodik alkalommal összehívott ifjúsági rendezvényen, melynek helyszínéül ezúttal Krakkót választották. A találkozót a Katolikus Egyház szervezi, melyre a világ minden tájáról érkeznek vendégek. A két- illetve háromévente megrendezett programsorozat középpontjában a Szentatyával való találkozás áll.

Molnár Zoltán, a Karol Wojtyla Barátság Központ intézményvezetője az esemény kapcsán kifejtette: a kecskeméti delegáció tizenegy főből áll. A Wojtyla népkonyhát képviselve hárman vesznek részt a programsorozaton: rajta kívül Csontos Tamás főiskolai oktató, aki a tolmácsolásban fog segédkezni, illetve még egy további önkéntes. Kíséretükben jelen lesz a nyolc muzsikust számláló Jászok népzenei együttes is, így lesz teljes a létszám.

Július 25-én, hétfőn reggel indulnak Kecskemétről. A késő délutáni órákban érnek a Krakkótól mintegy 50 kilométerre fekvő Wadowicébe, ahol a kisváros vezetői fogadják a kecskeméti csoportot. Szállást is ott kapnak.

A kecskemétiek fő programját a Jászok együttes kedd esti fellépése jelenti Wadowice főterén, ahol nem „csupán” húzzák a talpalávalót, táncházzal is kedveskednek a helybéli érdeklődőknek. Mindemellett – idejük függvényében – a világtalálkozó programsorozatába is bekapcsolódnak Krakkóban.

– Kiváltképp nagy örömünkre szolgál, hogy Kecskemétet képviselhetjük e kiemelkedő katolikus egyházi rendezvényen, hiszen hívő testvéreink százezreivel ünnepelhetünk együtt, egyszerre. Annál is inkább, mert a világtalálkozó „intézményét” Szent II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) hozta létre 1984-ben, aki Wadowice – Kecskemét lengyelországi testvérvárosa – szülötte – nyilatkozta Molnár Zoltán. Majd hozzátette: nem először jár a Karol Wojtyla Barátság Központ küldöttsége az egykori pápa szülővárosában, hiszen a lengyel település közel tíz éve ápol partneri viszonyt Kecskeméttel, és a népkonyha működésének története is éppen tíz esztendőre nyúlik vissza. Ráadásul Wadowice korábbi városvezetői aktív szerepet vállaltak a kecskeméti népkonyha létrehozásában. Tehát ezer szállal kötődünk egymáshoz – jelentette ki az intézményvezető. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wadowice