Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 22. 15:46

Érseki látogatás a kecskeméti népkonyhán

Képgaléria
Érseki látogatás a kecskeméti népkonyhán
Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket köszöntötték pénteken a Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha munkatársai és gondozottai, valamint meghívott vendégek társaságában Bábel Balázs megáldotta Brózka Marek lengyel származású szobrászművész alkotását, melyet az intézmény kerthelyiségében avattak fel. Emléknapján előadást tartott Mária Magdolnáról, majd maga is részt vett az ebédosztásban, végül egy asztalnál fogyasztotta el ételét a népkonyha szegényeivel. (Fotók: Mátyus István)

Az év minden napján mintegy százhúsz fő rendszeres szociális étkeztetéséről gondoskodó nonprofit intézmény javarészt magánadományokból tartja fenn működését. A teendők ellátásából önkéntesek is szép számban kiveszik részüket; többségében halmozottan hátrányos helyzetű, létminimum alatt élő rászorulók, akik a népkonyha támogatásával jutnak naponta meleg ételhez, egyéb létszükségleti cikkekhez. Az intézményben folyó munka elismeréseként, másrészt a bibliai Mária Magdolna tiszteletére a Wojtyla Házban rendezett liturgikus ünnepen vett részt Kalocsa-Kecskemét érseke. És nem is jött üres kézzel: 3000 darab konzervvel, valamint 25 kilogramm tésztával ajándékozta meg a ház sorsközösségét.

Az eseményen megjelent továbbá Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója; dr. Jeney Gábor, a kecskeméti Nagytemplom plébánosa; Lévai Jánosné önkormányzati képviselő; Brzózka Marek szobrász; Veninger Richárd, a talapzatot kivitelező Verbau Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Kovácsné Edit, a Precíz Kft. konyhavezetője, a mai ebéd felajánlója.

Bábel Balázs érsek leleplezte, majd megáldotta Brzózka Marek, apai ágon lengyel származású, szegedi születésű szobrász alkotását. A művész ugyanis a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozására bízta azt a szobrot, melyet a KASZ+ 2016 - XIII. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion Alkotótáborban készített az elmúlt hetekben a kecskeméti KÉSZ Ipari Parkban. Szavai szerint lengyel származású művészként azért választotta acélszobra végleges helyéül a Wojtyla népkonyha udvarát, mert művét egyfajta főhajtásnak szánja Szent II. János Pál pápa (Karol Wojtyla), Lengyelország jeles szülöttének emléke előtt, és úgy érzi, ott lel legméltóbb elhelyezést, legféltőbb gondoskodást.

Műve kapcsán Brzózka Marek elmondta: alkotását a Karol Wojtyla Barátság Központ kapuja felett látható felirat ihlette; Totus Tuus – Teljesen a tiéd! Ez volt Szent II. János Pál pápa főpapi jelmondata. A szobor nyitott hatszögből és egy köréje tekeredő acélszalagból áll. A nyitott hatszög a széthúzást jelképezi, a szalag az összefogást. A széthúzást pedig az összefogás tartja össze.

Bábel Balázs előadásában emlékeztetett arra, hogy az Újszövetségben szereplő bibliai személy, Mária Magdolna alakja a legendákban, a keresztény művészetben és a népi vallásgyakorlatban tévesen egybeolvadt Betániai Máriáéval, valamint a névtelen bűnös asszonyéval. A július 22-én ünnepelt Magdalai Mária megszállott, beteg asszony volt, akiből Jézus hét ördögöt űzött ki, s aki ezután Jézus kísérője lett. Ott állt a kereszt alatt is, egyike volt azoknak, akik eltemették Krisztust, és tanúja lehetett feltámadásának. Mária Magdolnától több dolgot is tanulhatunk: egyrészt bűnbánatot, mert nemcsak megbánta bűneit, de jóvá is tette azokat. Másrészt kitartást, mert akkor is Krisztus mellett maradt, amikor már a többi tanítvány rég eltávozott tőle. Mindemellett hirdette Jézus feltámadásának örömhírét, az evangéliumot, ami kereszténységünk központi gondolata – jelentette ki az érsek atya.

Ételosztás előtt Bábel Balázs köszöntötte a népkonyha ebédlőjében összegyűlt gondozottakat, közösen elénekelték a Tüzed, Uram Jézus kezdetű keresztény éneket. Imádság és áldás után a szegényekkel együtt asztalhoz ültek, majd elfogyasztották a Precíz Kft. felajánlásával készült káposztafőzeléket sertéspörkölttel, süteménnyel. Akik pedig az ebédlőben helyet foglaltak, lehettek úgy száztízen.

A program további részében Bábel Balázs érsek interjút adott a kecskeméti Gong Rádió számára, majd a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatója, Farkas P. József társaságában Kaskantyúra látogatott.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház