Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 25. 11:15

Dr. Bicskei Ferenc főbíró előadást tartott a Wojtyla népkonyhán

Képgaléria
Dr. Bicskei Ferenc főbíró előadást tartott a Wojtyla népkonyhán
Dr. Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke, polgári ügyszakos bíró. 1987-ben jogi diplomát szerzett az Újvidéki Tudományegyetem Jogi Karán, melyet 1992-ben honosított az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. 1995-ben jogi szakvizsgát tesz, majd bíró a Kecskeméti Városi Bíróságon. 2008-tól a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke. Ő volt ma a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ „Szegények Akadémiájának” vendége. Jogi ismeretterjesztő előadást tartott a népkonyha sorsközösségének mintegy százhúsz gondozottja számára: olyan halmozottan hátrányos helyzetű embereknek, akik jogi ismeretekkel nem rendelkeznek, és adott esetben megfelelő jövedelmük sincs ahhoz, hogy érdekeiket fogadott ügyvéd útján érvényesítsék. Nekik kívánt segítséget nyújtani a főbíró. (Fotók: Mátyus István)

Péntekenként „panasznapot” tartanak a Kecskeméti Városi Bíróság épületében, a földszint 2-es termében – hangoztatta mindenekelőtt Bicskei doktor. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügyfélfogadási időben bárki számára térítésmentesen adnak jogi tanácsokat, ha elakadnak a jogszabályok útvesztőiben, és nem tudják, mit tegyenek.

A bírók szuverén döntésére vannak bízva az ügyek, kívülről senkinek nincs jogi alapja befolyásolni őket; még neki sem, politikusoknak pedig végképp nem – hangsúlyozta a törvényszék elnöke, habár előfordul, hogy „a politikának nem tetszik egy-egy ítélet” – tette hozzá.

Az államot az ügyészség képviseli, ők hozzák az ügyeket a bíróságra, és természetszerűen nem örülnek, ha a bíróság nem nekik ad igazat. A rendőrségnek kizárólag nyomozati jogköre van – emelte ki Bicskei Ferenc.

Ha egy bíróságon a bírók azt mondják, hogy egy adott ügyben részrehajlás miatt nem kívánnak eljárni, átadhatják az ügyet más bíróságnak. Ilyen eset például, ha „egy ügyfél mindenkit feljelent”.

A továbbiakban Bicskei Ferenc ismertette a bírósági rendszer felépítését: legfelül a Kúria (korábban Legfelsőbb Bíróság), alatta az öt táblabíróság (Bács-Kiskun megye a Szegedi Ítélőtáblához tartozik), majd helyi viszonylatban a Kecskeméti Törvényszék, illetve a hét megyei járásbíróság, plusz egy munkaügyi bíróság. A magyar ítélkező testületek EU-s viszonylatban a negyedik leggyorsabbnak számítanak az ítélethozatalig eltelt idő tekintetében.

A Kecskeméti Törvényszék eredményességéről elmondta: az itteni bíróságon polgári ügyekben született ítéletek 90%-a, illetve a büntetőügyekben hozott ítéletek 86%-a első fokon jogerőssé válik.

Az ismeretterjesztő előadás végén kérdésekre válaszolt a Kecskeméti Törvényszék elnöke.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája