Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. július 25. 20:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Vajda Zoltán újabb emberfeletti teljesítménye

Vajda Zoltán újabb emberfeletti teljesítménye
A kecskeméti ultrafutó a világ egyik legnehezebb versenyén lett 18. helyezett az Egyesült Államokban.

A hírös városi Vajda Zoltán a Badwater nevű, különösen nehéz ultramaratonnak vágott neki kedden. A Badwater Ultramaraton 135 mérföldes (217 km) futóverseny Kalifornia államban, amely a szervezők leírása szerint a „világ legkeményebb futóversenye". A verseny a Death Valley Nemzeti Parkból (magyarul Halál-völgy Nemzeti Park), a Badwater medencéből (85 méterrel a tengerszint alatt) indul, és 2530 méteres magasságon, a Mount Whitney csúcs lábánál ér véget.

A verseny különös nehézségét az adja, hogy júliusban rendezik, amikor a Halál-völgyben a napi maximum hőmérséklet rendszeresen 50 fok felett van. Több induló úgy jellemezte a versenyt, hogy olyan, mintha „egy kikapcsolhatatlan kemencében kéne futni." A versenyzők állandó hűtést igényelnek, mert az aszfaltról visszasugárzó hő elérheti a 80-90 fokot is, ami megfelelő védőruha nélkül hólyagosra égeti a futók lábát. Az aszfalt forrósága a cipő talpát is megolvasztja, és nem ritka, hogy egy-egy versenyen a futók három pár cipőt használnak el.

Az 53 éves kecskeméti versenyző kiválóan teljesített annak ellenére is, hogy az erős emelkedők alaposan igénybe vették a combizmait. A hivatalos eredménye 31 óra 51 perc 31 másodperc lett, amivel az abszolút 18. helyet szerezte meg. A férfiak között a 14. lett, de csak nála sokkal fiatalabbak tudták megelőzni. A győztes Pete Kostelnick lett, aki csupán 28 éves.

További képek, videók Vajda Zoltán közösségi oldalán!

(KeSport)

Kövessen minket a Facebookon is!