Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 1. 19:21 | Szerző/forrás: keol.hu

Nem lesz négysávos az Izsáki út?

Nem lesz négysávos az Izsáki út?
A Kormány egy pénteken közzétett határozatában visszavonta a Magyarország Kormánya és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1131/2016. (III. 10.) Korm. határozat 2. pontjának bb) pontját. Ez a pont márciusban még az Izsáki út négysávosításáról szólt. (Fotó: Google Earth)

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program keretében Kecskemétre látogatott 2016. február 9-én. Magyarország miniszterelnökét a városházán fogadta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, majd zárt körben tárgyalásokat kezdtek. A tárgyalások eredményét a díszteremben ismertették a médiával nem sokkal később. A tíz pontból álló „csomag" ötödik pontja ez volt: „az 52-es főút városba vezető szakaszát a kormány négysávosítani fogja."

Magyar Közlöny 2016. március 10-ei számába ez került be: „A Kormány támogatja Kecskemét infrastruktúrájának fejlesztését, amely keretében... folytatódik a város gyorsforgalmi útkapcsolatainak további fejlesztése, amellyel összefüggésben felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket...az 52. számú főút M5 autópálya és Kecskemét, Nagykörút közötti szakasz négysávossá történő kapacitásbővítése érdekében; Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter. Határidő: 2018. március 31."

Magyar Közlöny július 29-ei, pénteki számában viszont már ez áll: „A  Kormány  visszavonja a Magyarország  Kormánya és Kecskemét  Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló 1131/2016. (III. 10.) Korm. határozat 2. pontjának bb) pontját." 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kormány visszavonta az 52-es számú főút M5 autópálya és Kecskemét, Nagykörút közötti szakasz négysávossá történő kapacitásbővítésével kapcsolatos korábbi támogatását.

- A kormány úgy döntött, hogy az 54-es út fejlesztése most a fontosabb feladat - nyilatkozta a kormánydöntés kapcsán a hiros.hu-nak dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, aki a Mercedes-gyár bővítésével indokolta ezt. - Az képezi a prioritást, tehát annak a szakasznak a négysávosítása kerül előtérbe. Emellett az Északi elkerülőnek van egy még el nem készült szakasza, melyet a mostani fejlesztésekkel rendbe tesznek. Az 5-ös út és az M5-ös autópálya közötti szakasz ezzel válik teljessé. Így most már dél felől is könnyebben megközelíthető lesz Kecskemét, ha a Békéscsaba-Kecskemét közötti 44-es (most már M44-es) gyorsforgalmi úttá fog válni. Továbbá a 4 milliárdos fejlesztések is folyamatban vannak, mely által a város különböző pontjain a szilárd burkolatú utak száma folyamatosan növekszik. 

Kövessen minket a Facebookon is!