Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. augusztus 10. 22:03 | Szerző/forrás: keol.hu

Kecskeméti labdarúgás - a volt Tó Hotel lehet a regionális központ szíve

Kecskeméti labdarúgás - a volt Tó Hotel lehet a regionális központ szíve
Szerdán sajtótájékoztatón jelentették be a KLC-KTE SI, a Kecskeméti LC Kft., illetve Kecskemét Megyei Jogú Város között köttetett együttműködés részleteit. A sajtótájékoztatón a felnőtt csapat jövője mellett, a regionális központtal kapcsolatos fejlesztésekről is beszámoltak a résztvevők.

A sajtótájékoztatón jelen voltak Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskeméti Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Salacz László országgyűlési képviselő, Sipos László tanácsnok, önkormányzati képviselő, S. Juhász Attila, a KLC-KTE SI ügyvezetője, Telek Zoltán, a Kecskeméti LC Kft. ügyvezetője, valamint Török László, a Mercedes-KLA szakmai igazgatója.

A sajtótájékoztató résztvevő leszögezték, annak megvalósítására, hogy Kecskeméten minél előbb - lehetőség szerint két éven belül - ismét a térség meghatározó, magasabb osztályban játszó labdarúgócsapata működjön, jelentős összefogásra, szponzori elkötelezettségre van szükség. Az önkormányzat erkölcsi és anyagi támogatásával, kiegészülve a helyi, megyei és térségi erők minél szélesebb körű összefogásával biztosított lehet, hogy a csapat megerősödjön, és mielőbb feljusson legalább a Nemzeti Bajnokság II. osztályába. 

Az együttműködési megállapodást a felek a labdarúgó utánpótlás-nevelés, a regionális utánpótlás képzés zavartalan szakmai munkához szükséges feltételeinek biztosítása, a felnőtt labdarúgó csapat NB II. osztályban történő szereplésének mielőbbi kivívása, valamint az e célok eléréséhez szükséges erőforrások biztosítása céljából, e körben való együttműködésük kifejezése érdekében kötik a 2019. június 30. napjáig tartó időszakra. 

A KLC Kft. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2016. évi költségvetéséről szóló 29/2016. (XII.17.) önkormányzati rendelete alapján a 2016 évi elszámolási időszakra megyei első osztályú felnőtt labdarúgó csapata működési költségeihez 25.000.000 Ft támogatásban részesült.

Az Önkormányzat megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a támogatás összegének mértéke a következő három bajnoki évben (2016-2017, 2017-2018, 2018-2019) a 2015-2016 bajnoki évre biztosított összeg szinten tartása mellett, a KLC Kft. eredményességének figyelembe vételével évente áttekintésre kerüljön.

Az Önkormányzat a hatályos jogszabályok adta lehetőségek szerint a KLC-KTE SI utánpótláskorú és amatőr, továbbá a KLC Kft. amatőr labdarúgócsapatai részére biztosítja a Széktói Stadion labdarúgás céljait szolgáló létesítményeinek térítésmentes használatát, továbbá közreműködik a regionális utánpótlásközpont működéséhez szükséges létesítményháttér biztosításában.

S. Juhász Attila szerint újabb fontos mérföldkő ez Kecskemét labdarúgásában. Az elmúlt évek sikerei után egy komoly törés történt egy évvel ezelőtt, amiből vissza kellett jönni, most azonban újra a fejlődés útjára léphetnek. A kecskeméti labdarúgás helye egyértelműen nem ebben az osztályban van, ahhoz, hogy innen magasabb szintre léphessenek, az utánpótlásra is építeni kell, hiszen a két terület csak együtt lehet sikeres. Ennek érdekében jött létre az együttműködés a KLC-KTE SI, a Kecskeméti LC Kft., illetve Kecskemét önkormányzata között. Melynek egyértelmű célja, hogy a helyi értékekre támaszkodva, a szponzori körrel kiegészülve megteremtsék annak lehetőségét, hogy 2 éven belül az NBII-ben szerepeljen a felnőtt csapat. Az önkormányzat részéről erre források is rendelkezésre állnak, ami biztonságot jelent a támogatóknak is. Erre támaszkodva lehet kialakítani egy minél szélesebb kört. 

Sipos László hangsúlyozta, hogy 18 éves képviselői munkája során sokszor tapasztalta, mennyire fontos is az emberek számára a labdarúgás. A város korábban is segített, amikor nehéz helyzet alakult ki. Egy évvel ezelőtt is egyértelmű cél volt az önkormányzat, illetve a városvezetés részéről, hogy az ügy mellé álljanak. A sikeres felnőtt futball alapja egy széles utánpótlás bázis is, ehhez minden támogatást megadnak. Például a TAO keretek között zajló fejlesztéseknél, illetve a Széktói Stadion használatát is térítésmentesen biztosítják. Az első évben nagyon erős mezőnyből nem sikerült kivívnia a feljutást a felnőtt csapatnak. Ebben az évben azonban bíznak a továbblépésben, és a közgyűlés támogató döntésével is ezt kívánják erősíteni. 

Dr. Salacz László elmondta, hogy a magyar válogatott Eb-szereplése olyan tömegeket mozgatott meg, amit helyben is ki kell használni. Ehhez a széles utánpótlás bázis jövőképe biztosított, amire további sikerek épülhetnek. Akár a már működő futsal klubbal együttműködve is. A város ehhez biztosítja a szükséges anyagi és infrastrukturális hátteret, a munkához pedig kitartást és elkötelezettséget kívánt.

Regionális központ: a volt Tó Hotel átalakítása 

A Magyar Labdarúgó Szövetség döntése értelmében 2017-től a sportág kiemelt utánpótlás-nevelési feladatainak ellátására, szervezésére 12 ún. „regionális utánpótlás-központ" felállítását javasolja. A regionális utánpótlás központi minősítés megszerzésének feltételei:

a) Nemzetközi tanácsadó által végrehajtott auditon való részvétel,

b) Elnökségi kijelölés,

c) Az UP központ 3 éves és 1 éves szakmai- és pénzügyi tervének MLSZ általi jóváhagyása

Az MLSZ Elnöksége a Mercedes-Benz Gyár Kecskeméti Labdarúgó Akadémiát működtető Kecskeméti Labdarúgó Club KTE Sportiskolát regionális utánpótlás-központi minősítésre javasolta.

Az utánpótlás-koncepció legfontosabb elemei:

a) regionális együttműködés

b) az átigazoláshoz kapcsolódó költségtérítés új rendszere

c) a nevelési költségtérítés új rendszere

d) akkreditáció, éves minősítés és 3 éves audit

e) minőségbiztosítás és ellenőrzés

f) finanszírozási koncepció

Költségvetési támogatás

Az Elnökség döntött a költségvetésben jóváhagyott utánpótlás-nevelési támogatás sportszervezetek közötti felosztásáról. Az alaptámogatás 1/3-a a Double-Pass audit rangsora és eredménye (általános minőség támogatás), 2/3 része a Double-Pass audit által megállapított produktivitási pontszám alapján kerül meghatározásra. 

Az egyes utánpótlás-központoknak regionális szervezési, irányítási feladatokat is el kell látniuk. Erre a feladatra az egyes régiók közötti játékosszám arányában kerül meghatározásra a támogatási összeg.

A minősítés hosszú távú megtartása a működtetési költségek biztosítása mellett fejlesztésekkel is párosul. Nagyon fontos a több éve és a korábbiakban már több helyszínen tervezett akadémiai épület (szállás, étkezés, irodák, kiszolgáló és közösségi helyiségek, edzőpályák, öltözők, stb.) megvalósítása, melynek helyszíneként a volt Tó Hotel épülete és a hozzá tartozó füves terület ideális helyszín.

Az 1988-ban épült Hotel épület szabadon álló beépítésű, hagyományos szerkezetű, pince, földszintes, magas tetős U alakú épületegyüttes, mely 2004 szeptembere óta nem üzemel. Elhelyezkedése, kialakítása és jelenlegi műszaki állapota a felújítást követően kiválóan alkalmassá teszi a Kecskeméti Regionális Utánpótlás Központ elhelyezésére. Az előzetes egyeztetéseket követően folyamatban van a felújítás költségvetésének összeállítása, mely szükséges a sportfejlesztési program jóváhagyásához. A fejlesztés költségeit TAO forrásból tervezzük biztosítani, melyhez 30% önerő biztosítása szükséges.

Az ingatlan felújítása és a pályák megépítése után hosszú távon biztosított a Regionális Utánpótlás Központ létesítmény háttere.

A Regionális Utánpótlás Központtal járó feladatokról S. Juhász Attila elmondta, egy több éves vizsgálat és minősítés után kapták meg a besorolást, ami megtisztelő, ám komoly feladat. A klubok feltérképezésével elkezdődött ennek kiépítése, javaslatuk alapján kerülnek ki a későbbi alközpontok. A kecskeméti központ forrásokat és fejlesztéseket is hozhat, akár az infrastruktúra, akár a képzés terén. Feltételeknek is meg kell felelni azonban, ennek kapcsán sikerült rátalálni arra az ingatlanra, melyben a városvezetéssel egyetértésben lehet kialakítani a központot. Ez a volt Tó Hotel, mely 2004 óta áll kihasználatlanul. Az épület kiválóan alkalmas arra, hogy megvalósulhasson egy 40-50 fős szállás lehetőség, kiszolgáló helyiségekkel, irodákkal, orvosi részleggel. A terület alkalmas arra is, hogy labdarúgó pályák kerüljenek kialakításra.

(kecskemetilc.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!