Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 9. 23:16 | Szerző/forrás: keol.hu

NAK adomány - Nagycsaládok kapták a Magyarok Kenyere lisztjét a terményáldás ünnepén

Képgaléria
NAK adomány - Nagycsaládok kapták a Magyarok Kenyere lisztjét a terményáldás ünnepén
A Római Katolikus Főplébánia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége valamint a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is megtartotta terményáldását szeptember 8-án, Kisasszony napja alkalmából. Itt adták át a Magyarok Kenyere program során összegyűjtött adományliszt egy részét is.

A Nagytemplom főbejárata mellett zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagon megrakott, feldíszített szekér fogadta mindazokat, akik fontosnak tartották, hogy hálát adjanak az idei termésért. Szeptember nyolcadika Kisasszony, olykor Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének emléknapja.

Már a XI. században számontartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt. A népi hagyományok szerint ilyenkor, az első szeptemberi napokban szokás hálát adni Istennek a betakarított termésért. A Nagytemplom előtt Domján Gergely, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke mondott köszöntő beszédet, majd a történelmi egyházak képviselői áldották illetve szentelték meg a szekéren lévő gyümölcsöket és zöldségeket.

A tradicionális rendezvény egészült ki idén Kecskeméten a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének köszönhetően egy új programmal. A szervezet a Magyarok Kenyere Program során a gazdák által felajánlott búzából nagy mennyiségű lisztet őröltetett, az adományt pedig sokgyermekes rászoruló családoknak adták át az ünnepségen. Összesen 1590 kilogramm lisztet adományozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának, akikkel közösen az ünnepségen 10 nagycsaládnak nyújtották át jelképesen a lisztadomány egy részét. A többi lisztet a Máltai Szeretetszolgálat osztja majd szét. Az ünnepségen a liszt mellett a Zöldségtermesztési Kutató Intézet jóvoltából egy-egy szatyor paprikát és 5-5 liter paradicsomlevet is kaptak a nagycsaládok.

A Nagytemplomban az Aurin leánykar adott koncertet Durányik László vezényletével, majd szentmisével folytatódott a szertartás. A rendezvény zárásaként a gazdák és az ünnepség résztvevői a történelmi egyházak templomait látogatták meg terménykosarakkal.

HÁTTÉR:

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretében a magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatja az agrárkamara, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtöttek össze a segítőkész adományozóktól, s az így felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A búza gyűjtéséhez igazodva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara területi egységei megyei búzagyűjtő napokat és kenyérünnepeket rendeztek. A támogatás legjelentősebb részét szeptember 20-án, a Gyermekek Világnapján, az Adományozási Nap keretében osztják szét a rászorulók között.

(szöveg: hiros.hu / keol.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!