Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 24. 14:58 | Szerző/forrás: keol.hu

Eladó a kecskeméti Technika Háza

Eladó a kecskeméti Technika Háza
Több mint kétmilliárdos tartozást halmozott fel a felszámolás alatt lévő Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége (MTESZ), amelynek ingatlanait folyamatosan hirdeti meg az állami felszámoló. Köztük van az egykori kecskeméti zsinagóga, a jelenlegi Technika Háza épülete is - írta meg a napi.hu

Az egykori szakmai érdek-képviseleti szervezet, a MTESZ 2013 szeptembere óta áll felszámolási eljárás alatt. A magyar kormány a MTESZ-t 2013 novemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette, így annak felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. bonyolítja le, amely most több értékes ingatlan eladására írt ki pályázatot.

A kecskeméti ingatlannak három tulajdonosa van: a MTESZ (44,7 százalékos tulajdonrésszel, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) Bács-Kiskun Megyei Egyesülete (43,4 százalék) és a Mazsihisz (11,9 százalék). A MTESZ ingatlanrészét kínálják most eladásra, az ajánlati ár nettó 170 millió forint. A tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van, azonban a szervezetek és a kecskeméti önkormányzat - a napi.hu információi szerint - ezidáig nem jelezte határozott vételi szándékát.

- A TIT-nek elővásárlási joga van, de ezzel nem élt, mert mint nonprofit szervezet nem rendelkezik a felajánlott tulajdonrész megvásárlásához szükséges forrással. Ezért elővásárlási jogunkról lemondtunk - közölte a napi.hu-val Szabics István, a Bács-Kiskun Megyei TIT megyei igazgatója.

A hírportál cikkében a szerző találgatásokba bocsátkozik, melynek végső kicsengése szerint a Pallasz Athéné Egyetem is szóba jöhet vevőként. Az egyetem a napi.hu-nak ugyanis a következőket írta: „A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a Pallasz Athéné Egyetem szenátusa jogosult dönteni az ingatlan megvásárlásáról. Az egyetem szenátusa legközelebb várhatóan 2016. október második felében ül össze, ekkor tudja napirendre tűzni az ingatlanrész megvásárlására vonatkozó előterjesztés megtárgyalását".

Kövessen minket a Facebookon is!