Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. szeptember 30. 19:36 | Szerző/forrás: keol.hu

Megnyílt a Supka-Bényi család kiállítása a Bozsó Gyűjteményben

Megnyílt a Supka-Bényi család kiállítása a Bozsó Gyűjteményben
Szeptember 29-én, csütörtökön 17 órakor nyílt meg a Supka - Bényi család Könyv - Kép - Textil című kiállítása a Bozsó Gyűjteményben. A tárlatot Loránd Klára muzeológus, valamint Gaul Emil egyetemi tanár nyitották meg.

„Személyes elkötelezettséggel szerettük és kísértük figyelemmel a Supka-Bényi családot" - mondta el nyitóbeszédében Loránd Klára muzeológus.

A kiállításon Bényi Eszter textilművész, édesapja, Bényi László festőművész, művészettörténész, nagyapja, Supka Géza régész, művészettörténész, író, az Ünnepi Könyvhét kezdeményezője, valamint édesanyja, Supka Magdolna művészettörténész életművével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.  "Miről is szól ez a kiállítás? Mi volt az a habitus, ami erre a családra ennyire jellemző volt, ami mindannyiuk életművét egy közös egésszé gyúrta össze?" - tette fel a kérdéseket Gaul Emil, egyetemi tanár. Azután pedig, megemlékezve a művészcsalád valamennyi tagjáról, meg is válaszolta. A helyes megfejtéshez a művészkörnyezetbe született Bényi Eszter textilművész példáján keresztül juthattunk közelebb. Ahogyan az kiderült, ő tulajdonképpen egész életében szőtt, akárcsak a párkák.

„Szőtt iskola alatt, után, szőtt az első munkahelyén, gyermekei születtek közben, de ő szőtt és sző most is, az idők végezetéig" - mondta Gaul Emil. Ez a művészetek iránti elkötelezett, megalkuvást nem ismerő hűség az, ami ennek a családnak a legfőbb jellemzője.

Bényi Eszter is üdvözölte a jelenlévőket, megköszönve a Bozsó Gyűjteménynek a különleges családi kiállítás lehetőségét. „Gyermekkoromban a dac hajtott, úgy gondoltam, hogy egy biztos: művész aztán nem leszek. Azután mégis ebbe az irányba kanyarodtam, noha a szüleim sosem noszogattak. Azt hiszem, a közös szellemiség az, ami összekovácsolhat egy családot" - árulta el a textilművész.

Azt is hozzátette, ez a közös szellemiség náluk, hogy mindannyian szenvedélyesen és fáradhatatlanul szerették, szeretik a munkájukat. Ez a tűz a család mindegyik tagjára érvényes, nem csupán azokra, akik a képzőművészet irányába fordultak. A megnyitóünnepség után egy közös pezsgőzéssel egybekötött beszélgetésre invitálták a szervezők a jelenlévőket.

A kiállítást október 23-ig, csütörtöktől vasárnap 10-től 18 óráig nézhetik meg az érdeklődők.  

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!