Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 3. 18:15

Eredményt hirdettek a WWF szemléletformáló pályázatán

Képgaléria
Eredményt hirdettek a WWF szemléletformáló pályázatán
A WWF Magyarország „Kárpáti Erdeink” projektjéhez kapcsolódóan írta ki a „Holtfa nem halott” című, környezeti nevelési pályázatát, amelyben most eredményt hirdettek. A szakmai kategória győztese Búzás Előd, a pedagógia kategóriában pedig a Berdéné Hákli Annamária és Bere Zsigmond által összeállított tananyag nyerte el a zsűri elismerését.

A pályázat a WWF Magyarország „Kárpáti Erdeink” című projektjéhez kapcsolódik, amely az Északi-középhegység erdeinek, és az életciklusukkal erdőhöz kötődő fajok helyzetének komplex felmérését és értékelését valósítja meg. Zoológiai vizsgálatok keretében, az erdő speciális szerkezeti elemeihez kötődő állatcsoportok közül az erdőspecialista madarak, a xilofág rovarok és az erdőlakó denevérek vizsgálata történik. E három csoport szorosan kötődik – többek között – a holtfához, így a pályázat a holtfa jelentőségére helyezte a hangsúlyt az egészséges erdei életközösségek szempontjából.

„Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy a szakirányú felsőoktatásban, illetve pedagógiai képzésben résztvevő hallgatók milyen oktatás-módszertani keretek között képzelik el a holtfa szerepének kiemelését célzó tananyagok elkészítését. A különböző korú célcsoportok számára készített prezentációk, plakátok és óravázlatok fókuszába a holtfa erdei életközösségekre gyakorolt hatásának bemutatását kellett állítani” – foglalta össze Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. Hozzátette: „kevesen tudják, hogy a holt és korhadó fák, facsonkok nagyon fontos funkciót töltenek be az erdő életében. A faállomány egészségére nem jelentenek veszélyt, de jelenlétük biztosítja a biológiai sokféleség növekedését, és így az ökoszisztéma stabilitását: madarak, rovarok és denevérek százainak adnak táplálékot, otthont. Sajnos Magyarországon sokan még mindig eltávolítandó hulladékként tekintenek a holtfára – a WWF Magyarország célja, hogy ezen a szemléleten változtasson.”

A beérkezett pályaművek értékelése során a WWF Magyarország szakmai zsűrije az ökológiai és erdészeti szakmai szempontok mellett a közérthetőséget, a pedagógiai és képi eszközök megfelelő alkalmazását is figyelembe vette.

A szakmai kategóriában Búzás Előd pályázata kiemelkedő volt. A legfrissebb szakirodalom feldolgozásával összeállított plakátján az értelmezést segítő vizuális elemek felhasználásával mutatja be a holtfával kapcsolatos ismereteket. A pedagógia kategóriában díjazott Berdéné Hákli Annamária és Bere Zsigmond által összeállított tananyag a holtfa fontosságát  gyakorlati feladatok alkalmazásával mutatja be a gazdálkodókból és falusiakból álló célközönségének.

Kövessen minket a Facebookon is!