Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 3. 18:27 | Szerző/forrás: keol.hu

Cserkészvezető-váltás a 121-es számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapatnál

Cserkészvezető-váltás a 121-es számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapatnál
Istentisztelet keretében kezdte meg október 2-án, vasárnap a 2016/2017-es cserkészévet a kecskeméti református iskolák 121-es számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapata. Ekkor vette át a 25 évig a cserkészeket vezető Szabó Zsuzsanna csapatparancsnoktól a „stafétát" az új parancsnok, Kutasi Bence is.

Hodánics Tamás cserkész-lelkész hirdetett igét az istentiszteleten, az alapige pedig ez volt: „...a Lélek új rendjében szolgálunk"  (Római levél 7,6)

A keresztyének számára Isten törvényeinek értelmezése és alkalmazása Jézussal kezdődik, hiszen a törvény rá mutat, benne teljesedett be - hirdette Hodánics Tamás. Maga Jézus tanít meg szeretni és bejárni azt az utat, amit javasol. Amit kér tőlünk, azt csak Jézussal kettesben lehet csinálni. Egyedül nem. Amikor igent mondunk neki, akkor válik könnyűvé a szolgálat is.

A cserkész-lelkész idézett Lord Robert Baden-Powelltől, a cserkészet alapítójától is: "Isten megadott nekünk mindent ezen a világon, hogy az életet széppé tehessük, de rajtunk múlik, hogy jól használjuk-e adományait. Igyekezzél hasznára lenni másoknak!"

Az istentisztelet második felében fogadalmat tettek a cserkészek. Majd ezt követően lépett a mikrofonhoz Szabó Zsuzsanna csapatparancsnok, aki a következőket mondta:

Huszonöt évvel ezelőtt Dr. Sárközy Istvánnal, a presbitérium néhány tagjával, és az egyházi vezetéssel, az ő támogatásukkal, beadtam a kérelmet, hogy a valamikori cserkészcsapat újra megalakulhasson. 25 éve, októberben megkaptam a Magyar Cserkészszövetség engedélyét. Csak akkor még nem volt gyerek... Sőt: még én sem voltam cserkész!

Eltelt sok év, most pedig elmondhatjuk azt, hogy a 121-es számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapat Magyarország egyik legnagyobb létszámú protestáns cserkészcsapata. Ahol fontos az Isten igéje, a közösség, és magyarságunk megtartása.

Nagyon hálás vagyok, hogy az Úristen végig velem volt ezen a hosszú úton. Adott mellém munkatársakat, segítőtársakat, akik támogattak, minden nehézségben.

Köszönöm elsősorban a családomnak, akik eltűrték azt, hogy én oly sokat távol voltam, távol vagyok és másokkal, a csapattal foglalkozom.

A csapatot és annak vezetőjét továbbra is aktív cserkészként támogatom, de a csapatparancsnoki munkát immár 25 év után átadom. Kutasi Bencének, cserkészvezető-társamnak.

Kuti József, lelkész, az igazgatótanács elnöke egy virágcsokorral a kezében mondott köszönetet Szabó Zsuzsannának az elmúlt 25 évben végzett rendkívül sikeres munkájáért:

- Ünneplő gyülekezet, ünneplő cserkészcsapat. Nagy öröm volt részt venni ezen a cserkész istentiszteleten. Köszönjük, hogy részesei lehettünk a Ti életeteknek, amit sokszor kevéssé látunk. Most azonban valóban teljes módon részt vehettünk ezen a fogadalomtételen, ezen a közös alkalmon. Köszönjük ezt nektek.

Nagy büszkeség a Kecskeméti Református Egyházközségnek és a kollégiumnak is ez a cserkészcsapat. Nemcsak azért ami elhangzott, hogy az ország egyik legnagyobb protestáns cserkészcsapata, hanem mindazért a szolgálatért, és azért a közös munkáért, amit veletek végezhetünk. Nem csak nagy büszkeség ez, hanem nagy reménység is, hogy az ifjúságunkkal ezen a módon, ilyen hatékonyan és ilyen áldott módon foglalkozhatunk. A kiválasztott vezetők, kiválasztott parancsnokok és munkatársaik, ilyen megbízhatóan, ilyen szívet melengetően szolgálnak az ifjúság között.

Nagy öröm egyébként ebben az évben nekünk, a gyülekezet tagjainak, és vezetőségének, hogy azt a régi adósságunkat is tudtuk egy kicsit törleszteni, hogy 2016-ban cserkész otthont, helyiséget adunk ennek a csapatnak. Ez a helyiség most még eléggé „gyenge" állapotban van, de nagy reménységünk, hogy olyan infrastruktúrát, olyan otthont tudunk nektek biztosítani, ahol valóban otthon érzitek majd magatokat. Meg vagyunk róla győződve, hogy nagyon jó gazdái lesztek ennek az új otthonnak az Arany János utcában.

Nagy szeretettel köszöntjük az új parancsnokot, Kutasi Bencét is. Akit a gyülekezet is jól ismer: személyében egy kipróbált, felkészült, bátor, és sokat bizonyított vezetőt kap a csapat. Isten áldása legyen a munkádon!

Majd Kuti József rátért a „lényegre" és ténylegesen átadta a virágcsokrot:

- Ünneplő gyülekezet! Kedves Zsuzsa! Szerény embert nagyon nehéz köszönteni, így nagyon nehéz feladatot kaptam, amikor téged kell köszöntenem. Mert nem szeretik a szerény emberek, ha nagy nyilvánosság előtt hosszan-hosszan taglaljuk az ő életüket, erényeiket és eredményeiket. Én nem is szeretnék ezzel a helyzettel visszaélni. Ezért mindenkit kérek arra, aki még nem tette meg, hogy négyszemközt és személyesen köszönje meg Zsuzsának azt a 25 évet, amit itt szolgált ebben a cserkészcsapatban. Köszönjük meg az ő hűségét és azt a szolgálatvállalását, amit továbbra is tesz. Mert, hogy valóban ez a 25 év összeforrt a cserkészcsapat életében a Te neveddel. Ezért veled együtt adunk hálát a 25 évért. Veled együtt adunk hálát azért, hogy az Úristen 25 évvel ezelőtt ablakot nyitott az égen, és olyan lehetőséget adott, amire nagyon sok generáció nem is számított: hogy ezek a csapatok újra indulhatnak.

Elég nehéz a belvárosban vadvirágból álló csokrot köttetni, de azt gondoltuk, hogy egy olyan csokrot adunk Zsuzsának, amely arra a cserkész életmódra és cserkész elhivatottságra is emlékeztet mindenkit, amit ő átadott sok-sok fiatalnak. Sok réginek és sok újnak. Isten áldása legyen továbbra is az életedben!

Ezt követően bemutatkozott Kutasi Bence, az új csapatparancsnok. Húsz éve lett cserkész, elvégezte az őrsvezetőképzőt, majd a segédtiszti vezetőképzőt, és a csapatparancsnokit. A 121-es számú Dr. Vetéssy Géza cserkészcsapat vezetősége pedig most megszavazta neki két évre a csapatparancsnoki pozíciót.

- Részese lehettem egy olyan cserkésztörténetnek itt, ami szinte egyedülálló. Amikor a kezdeti 20 főből mintegy 200 fős lett a csapat, Szabó Zsuzsanna tanárnőnek köszönhetően. A csapatparancsnoki beosztást is csak úgy vállaltam el, ha ő továbbra is velünk marad. Hiszen ő képviseli a cserkészet „alapját" a csapatunkban.

Kövessen minket a Facebookon is!