Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 6. 14:40 | Szerző/forrás: hiros.hu

Az Agórában megállt az idő

Az Agórában megállt az idő
Tételes, kimerítő részletességű képelemzéssel toldott kiállításmegnyitón vehetett részt szerda este 6-kor, aki a Hírös Agóra aulájába látogatott. Dr. Turai G. Kamil a Kecskeméti Fotókör tagjainak fényképeiből rendezett, Időtlen címmel megrendezett tárlaton látható fotográfiákat elemezte.

Dr. Turai G. Kamil a képeken megjelenő vizuális szimbolikát, s az ezen keresztül levezethető jelentéstartalmakat is felvonultatta az elemzések során. A fotóművészetről általánosságban is beszélt, s elmondta, hogy a fotónak, mint minden művészeti ágnak, maga az időtlenség a lényege.

„A művészetnek semmi más értelme nincs, és lehet, hogy az emberi életnek sem, minthogy zseniális legyen: azaz legyen eredeti - mert ez azt jelenti, hogy van értelme: igazi létező.” – mondta Turai Kamil.

A kiállított fotókhoz Lucskai Vincze haikuit párosították, tehát minden fotó alatt egy három soros japán versformával találkozunk – ez a vers meglepetés volt a kör tagjai számára, mert a klub vezetője, Nagy Krisztián csak az installálás során fedte fel ezeket a verseket. Az alkotók számára inspiráló, érdekes élmény a képükre reflektáló verssorokkal találkozni.

Nagy Krisztián 5 éve vezeti a művház szerda esti fotóklubját, Ujvári Sándor utódaként. A klubban, fotólabor híján, nem hívás vagy nagyítás zajlik, bár nagyon szeretnék, ha ez a lehetőség is adott volna a művházban. A szerdai klubnapokon a tagok kivetítik a hét közben készített, digitális fotóikat, s megbeszélik, építik egymás munkáját. Segítik egymást azzal is, hogy általuk példaképnek tekintett kortárs fotográfusok munkásságával ismerkednek, illetve elméleti szinten az archaikus fotográfiai technikák bemutatására is van lehetőség.

Nemzetközi fotós oldalak példáján, híres fotósok és egymás munkáin keresztül egy tudatosabb látásmódot kap az, aki a fotókörön részt vesz. Akit a digitális utómunka és képkidolgozás jobban érdekel, szintén minden kérdésére választ kap az önképző klubban. Mindenki máshoz ért, s ezt a tudást megosztják egymás között; kisebb gyorstalpaló tanfolyamokat is tartottak már a csoporttagok felzárkóztatása érdekében. A klubba bárki jelentkezhet, korbeli megkötés nincs, bátran jöhet és szeretettel várják azt, aki elő meri venni és megmutatni másoknak a fotóit. A fotókörön ezek a képek kikerülnek az elismerés és a kritika által kikövezett rögös út kapujába.

A fotókör is a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének része. A kecskeméti csoport tagjai, legalább három év tagság után és megfelelő mennyiségű pályázati helyezéseket elért képekkel a zsebben MAFOSZ fotóművészeti diplomát szerezhetnek. A kecskeméti fotókör csoporttagjai között is akad olyan, aki e diploma várományosa.

Kövessen minket a Facebookon is!