Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 17. 16:48

Nyelvtanulás angol közegben

Nyelvtanulás angol közegben
18 felejthetetlen nap a Smaragd szigeten, hajókirándulás a Shannon folyó torkolatánál, Dublin vagy Málta felfedezése. Csupa felejthetetlen élmény még turistaként is. A soltvadkerti evangélikus iskola pedagógusainak azonban ennél több jutott. Az Európai Unió Erasmus + pályázatának keretében 11 tanár, tanító, rendszergazda és iskolatitkár fejlesztette angol tudását, szakmai és módszertani tapasztalatát a nyáron külföldön.

Nem első alkalom, hogy a vadkerti tanárok pályázati lehetőséggel utaznak az iskolájukban tanított nyelvterületre. Korábban Skócia felföldjén, Angliában, Svédországban, Németországban jártak, ahol hasonló pedagógiai tapasztalatokkal gazdagították ismereteiket. Most másodszor is támogatást nyertek, melynek köszönhetően ketten Máltán, kilencen ír vendégségben sajátítottak el az iskolájukra is adoptálható különböző szakmai eljárásokat.

Érdekes volt újra „diáknak lenni”, készülni az órákra, házi feladatokat készíteni, párokban, csoportokban, projektben dolgozni és mindezt angol nyelven – mesélik a résztvevők. Európa több nemzetiségéből érkeztek társak a programba, remek kapcsolatokat építettünk ki. Bátran és nyíltan beszéltünk egymással angolul - persze ki-ki a maga szintjén – szokásokról, hagyományokról, családról és közösségről illetve nemzeti vagy vallási ünnepekről.

Remek ötleteket gyűjtöttünk össze, amelyeket itthon is bevetünk a tanítás során, hogy még könnyebben menjen a nyelvtanulás mind a diákok, mind a felnőttek körében. Mivel az iskolánkban működő Smart School iskolarendszernek nincs még olyan sokrétű, hazai módszertani ajánlása, szinte kizárólag az adott nyelvi környezetben tudunk kellő információt szerezni a különböző pedagógiai eljárásokról, információs és kommunikációs technológiához kapcsolódó módszerekről. Az íreknél jól működik a számítógépes tanítás-tanulás. Nagyon sok jó ötlettel gazdagodtunk. Volt szerencsénk abba is bepillantani, hogy a modern közösségi hálózatok milyen széleskörű lehetőségeket nyújtanak oktatási felhasználásra. A nyelvtanítási módszerek apró fogásainak kész tárházával tértünk haza. Ezen kívül betekinthettünk más nemzetek kultúráiba. Írországban megismerkedtünk Limerick városával és környékével, Dublin nevezetességeivel, az írek csodálatos tájaival, sokszínű kultúrájával, történelmével. A Máltán tanulók sem maradtak élmények nélkül. Ők Vallettában jártak, Gozo szikláinál, Mostában, Mdinában és Rabatban. Csupa csodás vidéken - tették hozzá beszámolójukhoz a részvevők.

Úgy látszik, nem véletlen, hogy a négy csoport hazaérkezés után egyhangúlag megszavazta „Az év továbbképzésének” az Erasmus + által támogatott  projektet. Bár egy ilyen nagyívű pályázat koordinálása, pénzügyi és szakmai irányítása, beszámolók elkészítése nagy munkát igényel, a vadkerti pedagógusok minden lehetőséget megragadnak a fejlődésre és fejlesztésre. Mint mondják, egyénileg nem biztos, hogy eljutna mindenki ilyen szakmai fejlesztésre, ilyen csodaszép távoli vidékre. Az pedig, hogy megéri-e, Vadkerten ez nem kérdéses.

NMeli

Kövessen minket a Facebookon is!