Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 17. 17:25 | Szerző/forrás: keol.hu

Sulikerti Edzőterek – Nemcsik Mátyás karolta fel a Levendula Projektet

Sulikerti Edzőterek – Nemcsik Mátyás karolta fel a Levendula Projektet
A Gondoskodásból Jeles Szociális Szövetkezet, Sulikerti Edzőterek elnevezésű programján belül indított „Levendula 3x5 Projekt"-jét, Kecskemét Megyei Jogú Város 3-as számú választókerületének önkormányzati képviselője, Nemcsik Mátyás karolta fel és vállalt védnökséget a projekt sikeres megvalósítása érdekében.

A természeti környezet megóvása alapvető fontosságú feladat a jövő nemzedékek életminőségének megőrzése és javítása érdekében. Az ökológiai rendszereket fenyegető káros környezeti változásokat ellensúlyozandó át kell alakítani a jelenlegi élet- és gondolkodásmódunkat. A környezetvédelem, a környezettudatosság és az épített környezet (közkertek, parkok, virágágyások) iránti felelősség kialakítását minél fiatalabb korban el kell kezdeni, hogy a természetet és az épített környezetet gyermekkorban kialakult belső motivációtól vezérelve tisztelő, a valódi értékek védelmében cselekvő, tudatos életformájú fiatalokat neveljünk. A környezeti nevelés fontosságának hangsúlyozása mellett prioritásként kezelendő a környezettel kapcsolatos tudás minél szélesebb körben való megosztása is.

Azért esett a választásunk a levendulára, mert sokoldalúan felhasználható, jól bírja a strapát és iskolaidőben elvégezhetők a vele kapcsolatos munkálatok. Csokoládé, lekvár, fagylalt, sajtmártás, gyertya, szappan, levendulaolaj, illatosító és még sokféle termék készülhet levendula felhasználásával. A projektet öt lépésben, öt intézmény egyidejű bevonásával 5 év alatt valósítjuk meg.

• Első lépésként az eszközök beszerzése és a kezdő ültetvényhez szükséges növények átmeneti helyre ültetése a feladat.

• Második lépés az ültetvény végleges helyének kialakítása, a tövek átültetése és azok gondozásával megfelelő hozamúra nevelni a növényeket. Idén októberben elültetett palánták, megfelelő gondozás mellett, 2 éven belül hoznak annyi virágot, hogy kézműves foglalkozások keretében hasznosítható.

• Harmadik lépésben már a betakarított virágok különböző kézműves foglalkozások keretében, hatékonyan felhasználhatók. Háztartástan, technika vagy éppen természetismeret óra kiváló kiegészítő foglalkozása lehet, de önálló szakkörként is érdekes elfoglaltság.

• Negyedik lépésként a növény szaporítási technikáinak elsajátításával és alkalmazásával a programban résztvevő gyerekek saját nevelésű levendulapalántákat vihetnek haza, ajándékozatnak anyák napjára, névnapra vagy éppen pedagógus napra.

• Ötödik lépésben már akár értékesíthető is a saját szaporítású levendulapalánta vagy a virágai felhasználásával készült termék, ami hozzájárul a fenntarthatóságának biztosításához. Természetesen a növény szakszerű gondozása folyamatos elfoglaltságot ad a projektben résztvevőknek.

Szándékunkban áll kiadni egy Levendulás Füzet-et, mely tartalmazza majd a növény gondozási praktikáit, felhasználási javaslatokat, mankóként szolgál a projektben résztvevőknek. Ezzel párhuzamosan egy internetes portál létrehozásával lehetőséget szeretnénk biztosítani a projektben szerzett élmények, tapasztalatok megosztására is.

2016. október 18. kedd délelőttjén, öt intézmény, Szent Imre Óvoda, Arany János Általános Iskola, Hosszú Utcai Óvoda, Magyar Ilona Általános Iskola és a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola részvételével tesszük meg az első lépést ezen az úton, egy közös levendulaültetéssel. Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskola területén alakítjuk ki azt a minta ültetvényt, ami a projekt során az általános iskolás és óvodás gyermekek számára látogathatóvá válik. Kiváló alkalmakat teremteve ahhoz, hogy a különböző korú gyerekek egymást támogatva, közös munkájuk révén gyarapítsák természeti környezetünkkel kapcsolatos tudásukat.

A 2016. október 18. keddi program:

• 8.30-kor kezdődik a Hosszú Utcai Óvodában, majd

• 8.50 Magyar Ilona Általános Iskolában,

• 9.15 Szent Imre Óvodában, Teleki L. u.1. folytatódik és

• 9.35 - 10.00 Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakképző Iskolában fejeződik be.

Kövessen minket a Facebookon is!