Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 20. 20:34 | Szerző/forrás: keol.hu

Balai F. István és Lovas Dániel '56-os kecskeméti olvasókönyve

Balai F. István és Lovas Dániel '56-os kecskeméti olvasókönyve
Az utóbbi tíz év kutatásaival kiegészítve jelent meg Balai F. István és Lovas Dániel korábban készített '56-os olvasókönyve. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti eseményeit bemutató, kiegészített kötetet október 20-án, csütörtökön a városházán mutatták be. Az eseményen részt vett Dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester és Dr. Karácsonyi István, az '56-os Emlékbizottság elnöke is.

Eddig még be nem mutatott fotók, dokumentumok és érdekes történetek színesítik az '56-os forradalom 60 éves évfordulója alkalmából kiadott „Kecskemét '56/60'" című kötetet, amelyet csütörtökön mutattak be a Városházán. A könyvvel nemcsak az idősebb generáció tagjaihoz, hanem a fiatalabbakhoz is szólni kívánnak a szerzők.

A könyv megjelenését az 1956-os emlékbizottság támogatta. A szerzők Balai F. István és Lovas Dániel voltak. Ők már a forradalom ötvenedik évfordulójára is elkészítettek egy könyvet. Az elmúlt 10 évben tovább dolgoztak a köteten. Ennek során nemcsak levéltári adatokat, de még élő 56-osok személyes visszaemlékezéseit is felhasználták.

A könyv legemlékezetesebb része Bátki Ferenc memoárja, aki szervezője volt a kecskeméti felkelésnek. A mű Mádi Jenő, a POFOSZ országos elnökének is emléket állít, ugyanakkor fény derül a rettegett ÁVH-s pincék titkaira. Ezt a témát Hajagos Csaba történész járta körbe.

A könyv tehát részletesen és hitelesen mutatja be az 1956-os forradalom és szabadságharc kecskeméti előzményeit, közvetlen kiváltó okait és a megtorlás időszakát. A szerzők bíznak abban, hogy a fiatalok számára útmutató lesz ez a kötet, hogy ezáltal megértsék '56 eseményeit.

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!