Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. október 24. 12:09

1956-ra emlékezett a Wojtyla Ház családja

Képgaléria
1956-ra emlékezett a Wojtyla Ház családja
Az 1956-os eseményekre emlékezett a Wojtyla Ház családja ebéd előtt. A megemlékezést a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének tagjai tartották. A beszélgetést Nagy L. Éva a Toll és Ecset Alapítvány alapítója vezette.

Vendége ANTALFY ISTVÁN, aki szombaton vehette át, azt a kitüntetést, melyet a forradalom még élő résztvevőinek adományoztak. Mesélt a salgótarjáni eseményekről, és azok következményeiről. Szombaton így méltatták: „A Nógrád megyei Forradalmi Bizottság tagjai közé választották ’56. október 23-át követően. Ettől kezdve operatívan és aktívan részt vett a forradalmi szervezet működésében. November 4-ét követően büntető eljárás indult ellene, a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló mozgalom irányítása címén. Nem ítélték el, de a további karrierjét ellehetetlenítették.”

A másik vendégünk Kovács István József, Pilinszky-díjas költő, aki szintén szombaton vehette át kitüntetését.  Elmesélte, hogy 12 évesen részt vett a tiszakécskei békés tüntetésben október 27-én, amikor lecsapott a békés tömegre a vadászgép. Mai napig nem érti, hogy történhetett meg, hogy magyarok lőttek békés, himnuszt éneklő magyarokra. Máig őriz egy darab rézhüvelyt, amelyet akkor szedett fel mementóként a lövöldözés helyszínén, amikor a mellette álló édesapja is megsebesült. Költeményeiben hitelesen jeleníti meg az általa is átélt történéseket.

A versek felolvasása után közösen imádkoztunk az ’56-os események részt vevőiért és áldozataiért.

A mai ebédet a Bakos és Társai Kft. tulajdonosa Bakos Tamás ajánlotta fel, a menü májgombócleves volt. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház