Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2016. november 5. 17:27

„Az irgalmasság arca” Kecskemét – Róma zarándoklat

Képgaléria
„Az irgalmasság arca” Kecskemét – Róma zarándoklat
Az Irgalmasság Szentéve alkalmából ötnapos zarándoklatot szervezett október végén Rómába a kecskeméti Szent Miklós Templomigazgatóság (Barátok temploma). A kezdeményezéshez a széchenyivárosi Szentcsalád Plébánia hívőközössége is csatlakozott. Összesen százöten vettek részt az autóbuszos körutazáson. Útjuk során három fő állomást érintettek: Padovát, Rómát, Assisit, majd végül - mivel ott kaptak szállást - a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekvő szigetvárosba, Gradoba is ellátogattak. (Fotók: Tódor Norbert)

A zarándoklat egyik mottóját az Irgalmasság Szentévét meghirdető pápai bulla címe adta: „Az irgalmasság arca”. (Ferenc pápa április 11-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapja előestéjén tette közzé a rendkívüli szentévet meghirdető bulláját. A jubileumi év 2016. november 20-án, Krisztus Király, a Világmindenség Ura ünnepén zárul.) A másik jelmondat - Misericordes Sicut Pater („Irgalmasok, mint az Atya”) - a szentév logójáról származik, és Lukács Evangéliumának alábbi soraira utal: „Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas.” (Lk 6,36)

- „A céltalan hajósnak semmilyen szél sem kedvez.” mondták a görögök. Bennünket, akik zarándokok vagyunk Isten Országa felé, a nehézségek, kényelmetlenségek is erősítenek, a szép emlékek pedig „repítenek” minket a „nagy találkozás” felé. Egy kis szorongás, izgalom belefér az utazásba. De mindig reménykedve, optimistán az igazi cél, az igazi megérkezés irányába. Életünk is egy nagy utazás. Bölcsőtől a sírig, semmiből a mindenbe, a mulandóságból a múlhatatlanságba, földtől az égig, embertől emberig, embertől Istenig, Kecskeméttől Rómáig - fogalmazott induláskor Fekete Gábor diakónus, a Barátok temploma „csapatának” lelki vezetője. - Minden katolikus keresztény ember egyik legnagyobb utazási álma Róma, a szentek és vértanúk csodálatos városa, hitünk fővárosa. Isten kegyelméből ez számunkra most megvalósul, és ezért mindannyian hálásak vagyunk. Alázattal indulunk el és hisszük: megérkezünk, hogy lerójuk a szenthelyeken szívünk adósságát, kérjük bűneink bocsánatát, imádkozzunk magunkért, szeretteinkért és mindazokért, akik csak lélekben jöhetnek velünk, akiket szívünkben imádságos szeretettel hordozunk - tette hozzá.

A zarándokok október 24-én kora reggel érkeztek Padovába.

Padova az észak-olaszországi Veneto régió Padova megyéjében található város; számos jelentős történelmi esemény helyszíne, Páduai Szent Antal nyughelye, közkedvelt zarándokhely. 1222-ben alapított egyeteme Európa egyik első felsőoktatási intézménye, amely egyben jelentős kulturális központtá tette, s amelynek magyar hallgatói is voltak. Oktatói között pedig olyan jelentős személyiségek szerepeltek az évszázadok során, mint Galileo.

Padova elsődleges látnivalója és lelki élménye a Szent Antal Bazilika a szent monumentális síremlékével. Ide vezetett a kecskeméti zarándokok első útja.

A bazilika építése során a 14-15. században meglehetősen sok módosítást hajtottak végre, ezért belső és külső tereiben román, gót és barokk stíluselemek egyaránt fellelhetők.

A bazilikában kapott helyet a Fekete Madonna és a Szent Antal kápolna, ahol a szent síremléke található. A főoltár mögött pedig Szent Antal számos relikviája, többek között - ezüst ereklyetartóba foglalva - az épségben megmaradt nyelve látható.

A bazilika jobb oldalán egy hatalmas kolostor helyezkedik el, udvarán négy óriási méretű kerengővel és díszes kerttel.

Városi sétájuk során egy hatalmas kör alakú térre, a Prato della Valle-ra érkeztek a zarándokok, melynek területén több tucat szoboralakot csodálhattak meg közelről.

Ezután folytatták útjukat Róma felé.

Háttér:

Páduai Szent Antal 1195-ben Lisszabonban született és 1231-ben Pádua mellett, Arcallában halt meg. A ferencesek közé lépett. Hosszas remetéskedés után elöljárói népmisszióba küldték, ahol rendkívüli hatást fejtett ki. Élete utolsó éveiben Páduában tevékenykedett. Itt is temették el. A közbenjárásának betudható rendkívüli imameghallgatások az egész világon ismertté tették. Szobra, szentképe szinte minden templomban megtalálható.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház