Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. november 16. 21:29 | Szerző/forrás: keol.hu

Szakképzési konferenciát rendezett a kamara

Szakképzési konferenciát rendezett a kamara
Pintye László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési alelnöke nyitotta meg november 16-án, szerdán a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában rendezett szakképzési konferenciát. A konferencián részt vettek a kamara vezetőin, munkatársain, és a szakértőkön kívül a megye szakképzést folytató intézményeinek vezetői is.

Az idei évben immár második alkalommal megrendezett konferencia alapgondolata az volt, hogy a munkaerő-túlkínálat ellenére 2016-ban a gazdaság több területén - így például a gépészeti, az építőipari, az elektronikai szakmacsoportokban, a könnyűiparban, az egészségügyben, a kereskedelemben, és a vendéglátásban - jelentős munkaerőhiány alakult ki. Ehhez hozzájárult az utóbbi évek jelentős volumenű munkavállalási célú migrációja, továbbá az hogy még mindig alacsony Magyarországon a hajlandóság a belső munkaerő-vándorlásra.

Elhangzott, hogy a megváltozott munkaerő-piaci viszonyok új stratégiát igényelnek mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók részéről. A szakképzésnek tehát korszerű oktatási szolgáltatásként kell funkcionálnia. A cél a gazdaság által igényelt mennyiségi és minőségi szakemberigény szerinti munkavállaló képzése.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a vállalkozások számára is kulcsfontosságú a szakképzésben történő aktív szerepvállalás. Abból a célból, hogy a leendő, illetve az alkalmazásban álló munkavállalók magas színvonalúan képzettek legyenek. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy mára a munkaerőpiac foglalkoztatáspolitikai érdeke tökéletesen egyezik az oktatáspolitika érdekével.

A konferencián elhangzott előadások a következők voltak:

- A kereskedelmi és iparkamara intézkedései a munkaerőhiány csökkentésére a duális szakképzés fejlesztésével (Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési alelnöke)

- Szakmatanulás korhatár nélkül - tapasztalatok, eredmények, iránymutatás (Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szakmai főigazgató-helyettese)

- Szakképzési hozzájárulás gyakorlati kérdései kiemelten a főtevékenység értelmezési problémájára (Tímárné Staberecz Teréz - könyvvizsgáló)

A konferencia moderátora Ördög Dóra, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója volt.

Kövessen minket a Facebookon is!