Április 19. péntek, Emma
Hírek, események 2016. december 5. 23:12

Karácsonyi ünnepséget tartott a Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület

Képgaléria
Karácsonyi ünnepséget tartott a Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület
A száznál is több tagot számláló kecskeméti székhelyű Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület idén a Sasfészek Étteremben rendezte meg karácsonyi ünnepségét. A hangulatos találkozó baráti beszélgetéseken túlmenően egymás jobb megismerésére is lehetőséget kínált. (Fotók: Tódor Norbert)

Az esemény résztvevői többségében huzamosabb ideje hazánkban élő német anyanyelvű nyugdíjas korúak voltak, azonban akadt közöttük helyi nyelvtanár, illetve Németországba szakadt hazánkfia, aki idővel visszatért, s jelenleg egy német nagyvállalat kecskeméti telephelyén dolgozik. Az ünnepi alkalmon mások mellett részt vett családjával a Mercedes-gyár egyik külföldi mérnöke, valamint megjelent egy svájci illetőségű fiatalember, Yannick Scheidegger is, aki 2016 áprilisa óta kutyamenhelyet üzemeltet Matkópusztán.

A csevegős-zenés estet Sántáné Dajka Judit vezetőségi tag nyitotta meg, aki az egyesület keretein belül abban segíti a németeket, hogy minél jobban otthon érezzék magukat az országban.

Facol Lajos vezetőségi tag a Bácskában született. Negyvenegy évig Németországban dolgozott vendéglátóipari területen, és most nyugdíjasként örömmel egyengeti a Magyarországon letelepedett németek útját.

Eva-Marie Meißner - aki szintén tagja az egyesület vezetőségének - négy éve él hazánkban. Ő elsősorban az itt élő ellátásra, gondozásra szoruló időskorú németek helyzetét igyekszik megkönnyíteni.

Az egyesület vezetői azt is elmondták, hogy szervezetük nem kizárólag külföldiek támogatására jött létre. Gondolnak a hátrányos helyzetben élő magyar emberekre is. Ezzel kapcsolatban felidézték, hogy szervezetük idén júliusban kapcsolatba lépett a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal, amely népkonyhai feladatokat lát el a városban, illetve közösségi programokkal, kulturális rendezvényekkel segíti a társadalmi felzárkózásban az általuk gyámolított szegényeket. Nyáron megállapodtak a Wojtyla népkonyha alaptó igazgatójával, Farkas P. Józseffel a jövőbeni együttműködés főbb kereteiben. Ezek szerint közösen szerveznek rendezvényeket a Wojtyla Házban, illetve más helyszíneken, valamint a kulturális egyesület anyagi támogatás formájában „beszáll” a népkonyha szociális étkeztetési feladatainak ellátásába.

A hangulatos vacsoraest második felében két csinos segítővel megérkezett a mikulás. Egy-egy találós kérdést tett fel minden résztvevőnek, és aki helyes választ tudott adni, kapott egy mikuláscsomagot. Természetesen mindenki „átment a vizsgán”.

Háttér:

A német és magyar tagokkal egyaránt rendelkező Puszta Német-Magyar Kulturális Egyesület 1999 óta működik Kecskeméten. A szervezet feladatának tekinti a német és magyar kulturális kapcsolatok kiszélesítését, a kultúrák megismerésének és közeledésének elősegítését, a hagyományőrzést, új hagyományok kialakulását. Az egyesület kulturális és társadalmi érdekeket képvisel, továbbá változatos programokat szervez időseknek, fiataloknak egyaránt.

Ízelítő eseménynaptárukból:

-          Kirándulások Magyarország érdekes városaiba és tájaira,

-          Puszta Nap kulináris élvezetekkel és szórakoztató programokkal,

-          Német nyelvű mozi és színház,

-          Meghívott vendégek előadásai.

Minden hónap első hétfőjén 18 órai kezdettel rendezik meg az úgynevezett Törzsasztalt, ahol a tagok kötetlenül ismerkedhettek egymással, valamint közös programokat tervezhetnek, szervezhetnek.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház támogató