Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 9. 14:18 | Szerző/forrás: hiros.hu

Értékőrző karácsonyvárás a Megyeháza előtt

Képgaléria
Értékőrző karácsonyvárás a Megyeháza előtt
Egy hete a viharos szél miatt elmaradt, pénteken viszont megtartották az idei ötödik és egyben utolsó Bács-Kiskun a mi megyénk rendezvényt. Ezúttal azonban nem egy járás mutatkozott be, hanem tekintettel a közelgő ünnepekre a karácsony színeibe, illataiba, ízeibe öltöztették a Megyeháza előtti teret. (Fotók: Tódor Norbert - Alföldi Civil Napló)

A szervezők megmutatták, hogy milyen karácsonyhoz köthető értékek rejtőznek megyénkben. A programot Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg. Egyebek mellett hangsúlyozta, hogy szemléletet szeretnének formálni a programsorozattal. - Meggyőződésünk, hogy jó úton járunk. Az a tapasztalatom, hogy egyre többen ismerik fel: azok az értékek, amelyek bennünket körülvesznek - legyenek akár élelmiszerek, akár használati-, vagy dísztárgyak -, nagyon fontosak a számunkra. Sokkal kedvesebb ajándék a karácsonyfa alatt az, amit szorgos kezek állítanak elő, mint amit egy nagy bevásárlóközpontban veszünk meg. Arra biztatok mindenkit, hogy nézzen körül itt, a Megyeháza előtt, és próbálja meg a környezetében terjeszteni ezt a fajta kultúrát, ami a múltunk és a jövőnk, de sajnos nem annyira a jelenünk, mint az jó lenne - jelentette ki Rausch Sándor.  

A rendezvényen az érdeklődők megtudhatták, hogy milyen a hagyományos ünnepi asztal, és megismerhették a karácsonyi ünnepkör jelképeit. A megyéből érkezett kézművesek szorgos kezei között halasi csipke, gyerekbábok és fatálak és készül. Megidézték a karácsony ízeit-zamatait: forró mézes hársfateát, gyümölcsleveket, forralt bort, kemencében sült pogácsát, sült tököt kínáltak vendégeiknek. A gyerekeket és a lelkes felnőtteket csuhébáb készítéssel, mézeskalács díszítéssel vártuk. Fellépett a Széljáró Balladás duó és Vesztergám Miklós, tárogatóművész is.

Kövessen minket a Facebookon is!