Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 9. 20:47

Nyár a télben - Jorgos Meis görög fotóművész kiállítása a Wojtyla Házban

Képgaléria
Nyár a télben - Jorgos Meis görög fotóművész kiállítása a Wojtyla Házban
A Kecskeméti Görög Nemzetiségi Önkormányzat Nyár a télben címmel szervezett kiállítást Jorgos Meis világhírű görög fotóművész képeiből a Karol Wojtyla Barátság Központ Molnár Ferenc termében. A tárlat péntek esti megnyitóján köszöntőt mondott Agárdi Spyros Bendegúz, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnökhelyettese és Fehér Dezső, a Kecskeméti Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Lévai Jánosné képviselő asszony tette tiszteletét a rendezvényen. Áldást mondott Borisz atya, a Szentháromság görögkeleti templom parókusa. A kiállítás 2016. december 23-ig tekinthető meg ingyenesen a Wojtyla Házban az Egressy utca 5/b. szám alatt. (Fotók: Mátyus István)

Agárdi Spyros Bendegúz köszöntőjében kiemelte: kapcsolatuk a Wojtyla Házzal nem régi keletű ugyan, de annál virágzóbb. Farkas P. Józseffel, a Wojtyla Ház alapító igazgatójával történt megismerkedésük után nem sokkal már rögtön egy fotókiállítás nyílhatott a szociális intézményben. Szavai szerint Farkas úr pedig azt hangsúlyozta, amikor először találkoztak, hogy a görög zászló még hiányzik a népkonyha nemzetközi kapcsolatrendszeréből.

Az országos szervezet elnökhelyettese elmondta továbbá, hogy itteni nemzetiségi önkormányzatuk két éve kezdte meg működését. A helyi görögök rendkívül büszkék a főtér melletti görögkeleti templomra, illetve az itteni ortodox hívőközösségre, akik parókusát nemrégiben választották meg Borisz atya személyében.

Agárdi Spyros Bendegúz örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a kecskeméti görögök érzékelhetően egyre inkább keresik egymás társaságát. Amint fogalmazott, kezd kialakulni a görög közösség a városban. Ennek egyik fontos építőköve a folyamatos programszervezés, amit ez a kiállítás is fémjelez.

A meleg hangulatot árasztó hellén tájakat ábrázoló képalkotások egy részét értékesítik a kiállítás szervezői, melynek bevétele a Wojtyla Házat fogja gyarapítani - jelentette be az országos elnökhelyettes.

Borisz atya emlékeztetett: a szegények az egyház ékszerei, ezért is örül, hogy a görögség lelkületét tükröző fotók értékesítéséből befolyó összeggel a Wojtyla Ház nehézsorsú gondozottait támogathatják. Majd egy Kecskemét védőszentjét, Szent Miklóst ábrázoló ikonnal adott áldást az intézményre és minden jelenlévőre. A szentikont végül Farkas P. József alapító igazgatónak nyújtotta át ajándékként.

Lévai Jánosné támogatásáról biztosította a települési nemzetiségi önkormányzatokat - így a helyi görög szervezetet is. Elismerően szólt a Karol Wojtyla Barátság Központ tevékenységéről. Kijelentette: a Wojtyla Ház önkormányzati feladatot lát el. Ha nem tennék, mindezt nekik kellene elvégezni. Jelezte, tapasztalatai szerint „a Wojtyla Házat az egyházak is magukénak érzik”. Isten adja a jót! - zárta beszédét Lévai Jánosné.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház