Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 15. 14:39

Radó Vilmos nevét viseli a Lordok passzázsa

Képgaléria
Radó Vilmos nevét viseli a Lordok passzázsa
A Kecskeméti Katona József Színház legendás direktora, Radó Vilmos emlékét őrzi mostantól a Lordok társasház alatt végighúzódó passzázs. Több civilszervezet, művész és városi intézmény fogott össze a megvalósítás érdekében. (Fotók: Mátyus István - Alföldi Civil Napló)

Sirkó László színművész elevenítette fel előadásában Radó Vilmos egyszerre fanyar humorú, kemény és stílusos figuráját a róla elnevezett passzázs avatóünnepségén. A közterület két végén elhelyezett névtáblákat Balanyi Károly Ferenczy- és Bozsó-díjas grafikus, zománcművész készítette.

A kezdeményezés az Európa Jövője Egyesülethez kötődik. Segítségükre volt a Városszépítő Egyesület, a Rotary Club Kecskemét, a Porta Egyesület, a Lordok lakóközössége - amelynek 2001-ben bekövetkezett haláláig maga Radó Vilmos is tagja volt -, a KIK-FOR, valamint a Delicatesse Eszpresszó. Itt a direktor törzsasztala is megtalálható, réztáblával, valamint Bahget Iskander róla készült fotóival.

Az ünnepségen a civilszervezetek képviselői mellett tiszteletét tette Cseke Péter, a Katona József Színház jelenlegi igazgatója is.

Radó Vilmos színészcsalád sarja. 1930-ban indult színészi pályája, édesapja, Radó Béla társulatában játszott, később elszerződött Debrecenbe. Színészi oklevelét 1931-ben nyerte el, 1945-ben pedig megszerezte a rendezői diplomát. Sógora magántársulatának vezetését 1948-ban vette át és az államosítás idejéig igazgatta. 1949-ben gazdasági igazgató lett a kecskeméti Katona József Színháznál, később művészeti, majd szervezőtitkári tisztet töltött be ugyanott. 1958-tól nyugállományba vonulásáig, 1974 januárjáig állt színház élén. A kecskeméti színház örökös tagja, érdemes művész (1984). Igazgató működésének 16 éve alatt több ősbemutató kapott helyet a színházban. Számos színész kezdte pályafutását nála, akik később rendre neves színművészekké váltak. A tiszteletére tartotta meg a kecskeméti színház 1992. március 16-án a „Volt egyszer egy színidirektor” című gálaestet, melynek alkalmával a magyar színészek színe-java fellépett. (Wikipedia)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház