Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2016. december 16. 19:08 | Szerző/forrás: keol.hu

Örömhírt vitt Beregszászra a Szent Imre Iskola

Örömhírt vitt Beregszászra a Szent Imre Iskola
December 7-11-között 9. alkalommal rendezték meg a Kárpát-medencei betlehemes diáktalálkozót a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola szervezésében, melynek idén a kárpátaljai Beregszász adott otthont, a szálláshely pedig a szomszéd faluban Balazséron volt.

Az esemény mottója Sík Sándort idézte: „Csak azt tudjuk szeretni, amit ismerünk!" A Csíktaplocáról, Kassáról, Kecskemétről és Szabadkáról érkező 60 magyar diák és kísérőik ennek szellemében ismerkedtek, barátkoztak egymással és kárpátaljai vendéglátóikkal. Közben pedig a régi jó betlehemes hagyományok felelevenítésével hirdették az Örömhírt: a Megváltó születését.

A színes programok során minden adott volt egymás életének, kultúrájának megismerésére. A találkozót Szentmisével kezdték a résztvevők a beregdédai római katolikus templomban. A diákok részt vettek játékos ismerkedési esten, iskolai rendhagyó tanórákon, kézműves foglalkozáson. A felnőttek, a csoportok vezetői bekapcsolódhattak a magyar gimnázium tantestületének munkájába, itt komoly szakmai tapasztalatcsere zajlott.

A csoportok megismerkedtek Beregszász nevezetességeivel, kirándultak a munkácsi várba, a vereckei hágóhoz, meglátogatták az Árpád-vonal legnagyobb épített központját Felsőgerebennél, és a szolyvai emlékparkot is.

Legfontosabb mégis a sok helyen bemutatásra kerülő betlehemes játékuk volt, melyet Beregszászon a konzulátuson, különböző intézményekben, óvodákban, iskolai osztályokban, a főiskolán a cserkésznapon, a környékbeli falvakban, családoknál mutattak be. A Szent Imre iskola öregdiákjai két délután is forró teát osztottak a város főterén, az arra sétálóknak.

A találkozó záró rendezvényén, szombati gálán nagy közönség és egymás előtt is bemutatták betlehemes játékukat a csoportok, majd táncházzal zárták az estet. Vasárnap az istentisztelet után nehéz volt a búcsú: A fogadókat illető vándorbotot a kassaiaknak nyújtották át, mert jövőre ők lesznek a házigazdái a jubileumi, tizedik betlehemes találkozónak.

A 6 betlehemes csoport mintegy 50 helyen hirdette az Örömhírt, ami elődeink megszívlelendő üzenetét is közvetíti: karácsonyi örömre, közösségi alkotásra, szolidaritásra serkenti a fiatalokat. Ezt az együttérzést fejezte ki az a 300 „cipősdoboz" ajándék, amit a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola óvodásai és iskolásai gyűjtöttek össze, és küldtek ki, ezúttal beregszászi óvodák rászoruló gyermekeinek. További 60 cipős dobozt Szabadkára küldtek az ottani családok karácsonyának szebbé varázsolásához.

Ezúton is köszönjük azon kecskeméti és Kecskemét környéki vállalkozóknak, vállalkozásoknak, cégeknek, akik nagylelkű anyagi segítségükkel támogatták a kiutazást! Köszönjük!

Kövessen minket a Facebookon is!