Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 3. 11:45

Wojtyla népkonyha: szeretetebéd Holtság Károly iparművésztől

Képgaléria
Wojtyla népkonyha: szeretetebéd Holtság Károly iparművésztől
Olyan vidéken nőttem fel, ahol az embert öntudatlanul is megérintette a szépség és a művészetek. Esztergomban születtem, Visegrádon, Szentendrén tanultam. Már ekkor beleszerettem a képzőművészetekbe és a fotózásba. Mestereim Somodi László festő- és Mészáros Dezső szobrászművészek voltak. Gimnáziumi érettségi után megismertem Tatár Miksa üvegfestőt, az Iparművészeti Főiskola nyugalmazott tanárát, aki új utat mutatott az életemben. Négy év után számot adhattam tudásomból, az akkori legjobbakból összehívott bizottság előtt. Azóta is ezt az utat járom, és próbálom tudásom maximumát nyújtani ebben a szép mesterségben - vallotta magáról Holtság Károly Kecskeméten élő iparművész. Aki nem „csupán” az ólomüvegek varázslatos világában mozog otthonosan, hanem a Karol Wojtyla Barátság Központban is. Ősidőktől fogva támogatója a népkonyhának, nem csoda hát, ha a szociális intézmény minden gondozottja ismeri - és önzetlensége, színtiszta jelleme, jóságos lelke okán - tiszteli is. Holtság Károly pedig igencsak rászolgál a dicséretre; ma például töltött csirkecombot rendelt a szegényeknek rizibizi körítéssel. A ragyogó ételt - Varga László cégtulajdonos irányításával - a Menza Food Hírös Kft. konyháján készítették el, majd szállították ki a Wojtyla Ház Egressy úti népkonyhájára. Holtság Károlynak hála ma ismét százhúsz nélkülöző lakhatott jól a szociális intézmény ebédlőjében. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

“Nincs még egy olyan dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg a lelkünket, mint az üvegfestészet. Az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény. A tűzben nemesített szín válik napfénnyé. Ez az oka annak a mitikus hatásnak, mely a dómok üvegfestményeiből felénk árad. Az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek, változnak, ragyognak aszerint, ahogy a fénysugarak hatásai változnak. Mintegy élő jelenségként hatnak ránk.” (Róth Miksa, 1865-1944, a magyar üvegfestő-művészet legjelesebb alkotója volt)

- Vajon hogyan vélekedik maga a művész erről a gondolatról?

- Ugyanazt vallom, mint Róth Miksa, és mint sok más ismerősöm, aki „üveggel él”. Egyszerűen boldog vagyok, hogy részese lehetek ennek a csodálatos, színes fény kavalkádnak. Sohasem tudom megunni, még az állandó otthoni ablakaimat sem. Jó ebben a világban élni, és szépet alkotni.

- Vannak alkotásai, amelyekre különösen büszke? Elégedett, vagy sokszor érzi úgy, hogy volna még mit javítani?

- Ha a munkámat elvégzem, mindig arra vagyok büszke, hogy megpróbálom a maximumot nyújtani. Mindig lehetne szebb és drágább üvegekből még jobbat alkotni, de sok mindent az anyagi keret határoz meg. Minden embernek más a stílusa, színdinamikája. Olykor furcsa dolgokat kell elkészítenem, de ilyenkor is törekszem a minőségre. Más dolog termelni és tervezni vagy kísérletezni. A kísérletezés nem mindig sikerül, de ha kitalálok valami újat, az kárpótol mindenért. Nagyon jól esik, ha megrendelőim büszkék arra, hogy műhelyünkben készíttették a lakásukban lévő üvegeket.

- Nem sajnálja az alkotásait, amikor meg kell válnia tőlük?

- Sokszor nehéz kiadni a munkáimat kezeim közül, nagyon megszeretem őket. Viszont jó érzés olyan helyekre visszatérni, ahol már dolgoztam, sosem tudok a látvánnyal betelni. Vannak helyek, ahová visszajárok emlékezni, de a két kedvencemhez, legszebb munkáimhoz már nehezebben, ezek a Gresham Palota és a Parlament Vadásztermének ablakai. De így van ez a saját házamban is. Beülök a székembe, és nézem a szobán ablakát, a színek pompás játékát, legyen akár alkonyat, vagy ború.
Mindig vannak kedvencei az embernek. Sok lámpánktól, képünktől nagyon nehéz szívvel váltam meg. Nemrég elvittek egy lepkés paravánt, melyet nagyon szerettem, és valahogyan hiányzik a műhelyem megszokott sarkából. A lógó fűzfalevelek alkonyatban című képem az első kiállítás alkalmával elkelt.

- 1985-ben lett önálló, ekkor nyitotta meg saját műhelyét. De hogyan jutott el idáig?

- A Szentendrei Művészeti Gimnázium elvégzése után a fotózás iránt érdeklődtem, de szüleim jobban örültek volna, ha az építészmérnöki pálya mellett döntök. Leányfalun, szüleim barátjának műhelyében azonban megérintett az üveg szépsége, varázsa, a színek, s ez a találkozás örökre meghatározta életemet. Csakhogy üvegfestő-képzés akkor sem volt, és sajnos azóta sincs. 
Engem Tatár Miksa, az Iparművészeti Főiskola nyugalmazott tanára vett fel tanulónak, de mesterem volt Mészáros Dezső szobrászművész és Somodi László festőművész. Miután végeztem, másfél évig otthon maradtam Visegrádon, majd megkeresett a kecskeméti Gál cég vezetője - négy évig dolgoztam velük. Valóban, 1985-ben váltam önállóvá, de Kecskemétet azóta sem hagytam el.

- A klasszikus ólomüvegezésen és az üvegfestésen kívül milyen munkákkal foglalkozik még?

- Magyarország egyik legnagyobb önálló műhelye a miénk, ahol minden mozzanatot kézzel végzünk, és hagyományos eljárással kemencében égetjük ki a festett üveget. A klasszikus technikákon kívül régi épületek rekonstrukcióját, új templomok, középületek nyílászáróinak ólomüvegezését is elvégezzük. Kupoláknál, mennyezet-átfedéseknél az ólomüvegeket igény szerint hőszigetelve, térben hajlítva készítjük el. Egyedi beltér-megvilágításokat, ólmozott előtetőket, uszodák, melegházak oldal- és felülvilágító díszüvegezését vállaljuk, de a fazettázott (csiszolt) ólomüvegek mellett modern térelválasztók, bejárati ajtók, ablakok, tükrök és bútorüvegek is kerültek már ki a műhelyből. Tiffany stílusú lámpák és üvegdísztárgyak készítésével is foglalkozunk. Munkánkat belsőépítészek, festő- és iparművészek segítik: többek között Ambrus Lajos, Lantos Györgyi és Szabó Györgyi. Magyarországon a szakmában egyedül mi rendelkezünk az ISO-2001 minőség biztosítási rendszer bevezetéséről szóló tanúsítvánnyal.

- Azon kívül, hogy megrendelésre készít üvegfestményeket, rengeteg kiállításon részt vett már Magyarországon és külföldön is.

- Évente öt-tíz önálló és közös kiállításon veszek részt műveimmel. Az utóbbi időben többször hívtak külföldre, éppen most ment anyagom Franciaországba. Sok munkám van Németország területén, Ausztriában, Franciaországban, lámpáim Brazíliában, az USA-ban és Ausztráliában.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház