Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. január 17. 11:33

Beregszászi Zoltánné ajánlott fel ebédet a Wojtyla Házban

Képgaléria
Beregszászi Zoltánné ajánlott fel ebédet a Wojtyla Házban
A Precíz Kft. ügyvezető igazgatója, Beregszászi Zoltánné hosszú évek óta rendszeres felajánlója a Karol Wojtyla Barátság Központnak. Támogatásával kedden rakott kelkáposztát és túrós tésztát fogyaszthatott kenyérrel, süteménnyel az a közel százhúsz hátrányos helyzetű ember, akik ma déli étkezésükhöz az Egressy utcai Karol Wojtyla Barátság Központ ingyenes népkonyhai szolgáltatását vették igénybe. A felajánlót (távollétében) Farkas Pál szervező munkatárs mutatta be a sorsközösségnek, ezután - emléknapja apropóján - megemlékezett Remete Szent Antalról. (Fotók: Tódor Norbert)

Remete Szent Antal vagy Nagy Szent Antal, görögösen Antóniosz (ógörögül: Αντώνιος ο Μέγας Antóniosz ho Megasz, latinul: Antonius Magnus, Antonius Aegyptius, Antonius Eremita, (251 - 356. január 17.) az egyik első ismert keresztény remete, a sivatagi atyák egyike.

Keresztény családban született Herakleopolisz környékén. Igen magas kort ért meg, korabeli források tanúsága szerint 105 évesen halt meg. Egy alkalommal a szentmisén hirtelen arra a fölismerésre jutott, hogy neki szól az, amit Máté evangéliumából éppen felolvastak a híveknek: „Ha tökéletes akarsz lenni, add el, amid van, az árát oszd szét a szegények között… Aztán gyere, és kövess engem!” Az ifjú Antal úgy érezte, hogy követnie kell Jézus parancsát. Eladta a családi birtokot, és ami nem volt szükséges a húgáról való gondoskodáshoz, azt mind a szegényeknek adta.

Előbb a falu közelében élt, később a líbiai sivatag egyik üres sírboltjába költözött be. In­nen egy el­ha­gyott ka­to­nai tá­bor­ba köl­tö­zött, ahol két év­ti­ze­det töl­tött el a vi­lág­tól tá­vol, majd a Vö­rös-ten­ger fe­lé vet­te út­ját, s éle­te vé­gé­ig a tenger melletti Kolzim-hegy (Qolzum) lábánál állt a ne­vét vi­se­lő ko­los­tor. A he­gyen egész re­me­te­te­lep ala­kult ki Szent An­tal kö­rül.

A legenda szerint Remete Szent Antal égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete. Ezért, bár kilencvenéves is elmúlt, de útra kelt, mert találkozni akart a másik híres remetével, Remete Szent Pállal.

Remete Szent Antal 356-ban halt meg, ünnepe január 17-én van. Két évszázadon át ismeretlen volt a sírja, csak 561-ben találták meg. Földi maradványai ma Franciaországban vannak, az arles-i Saint Julien-templomban.

Hírét nem teológiai felkészültségének vagy filológiai műveltségének köszönhette - írni sem tudott -, hanem önmegtagadó életének és vallási bölcsességének.

Az utókorra egy regulája és húsz homíliája maradt. Ezek vitatott hitelességűek. Eredetileg kopt nyelven írt hét levele azonban bizonyosan hozzá kötődik. Témájukat tekintve fiatal szerzeteseknek ad aszketikus szellemiséget tükröző útmutatást a lelki élettel kapcsolatban. Később e levelek görög fordítása is elkészült.

(Forrás: Wikipedia)

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház