Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 1. 13:20

A Wojtyla Házba látogatott Jerzy Snopek lengyel nagykövet

Képgaléria
A Wojtyla Házba látogatott Jerzy Snopek lengyel nagykövet
Farkas P. József, a Karol Wojtyla Barátság Központ alapító igazgatójának meghívására szerdán Kecskemétre látogatott Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete. A diplomata koszorút helyezett el Szent II. János Pál pápa szobránál a Wojtyla Ház előtt, majd az intézmény alapító igazgatójával közösen leleplezte a népkonyha falán elhelyezett „lengyel-magyar barátság háza” emléktáblát. Jerzy Snopek feleségével az ebédlőben köszöntötte a szociális intézmény gondozottait, majd részt vett az ebédosztásban. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

A koszorúzást követően a népkonyha Pintér József termében fogadta Farkas P. József az eseményre érkezett vendégeket: Jerzy Snopek nagyköveten és feleségén kívül dr. Zombor Gábor és dr. Salacz László országgyűlési képviselőket; Hörcsök Imre önkormányzati képviselőt; Sulyok Ferencet, a KEFAG Zrt. vezérigazgatóját; dr. Magyar Gábort, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóhelyettesét; Gulyás Jánost, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatóját; Papp Zsoltot, a Szent Imre Katolikus Óvoda és Általános Iskola intézményvezetőjét; Kovács Ferenc atyát, a Nagytemplom káplánját; Sinkó András támogatót, Király Szabolcs támogatót, valamint Irena Harangi lengyel származású tanárnőt, az intézmény egyik önkéntesét, a népkonyha sorsközösségének kezdetektől fogva elkötelezett, lelkes barátját.

A vendégek kötetlen beszélgetés keretében szóba hozták lengyel vonatkozású élményeiket, ezt követően Farkas P. József beszámolt a Wojtyla Központ működésének megkezdése óta eltelt több mint tíz esztendő egyes kiemelkedő fejleményeiről. Egyebek mellett említette a Wojtyla Ház épületének teljes körű rekonstrukcióját cégek, magánszemélyek bevonásával, a Wadowice utca és Wojtyla tér elnevezések létrejöttét, Wadowice lengyel településsel kialakított testvérvárosi kapcsolatot, a magyar-lengyel barátság fája történetét, Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselő - Wadowice egykori polgármestere - tavalyi kecskeméti látogatását.

Molnár Zoltán intézményvezető képes bemutatójában ízelítőt adott a népkonyha életében különös jelentőséggel bíró - idővel történelmivé vált - eseményekről, nevezetes alkalmakról, mint például Marcin Sokolowski lengyel konzul, Joanna Stempinska és Roman Kowalski korábbi lengyel nagykövetek, Elzbieta Modzelewska lengyel származású színházi rendező vagy éppen Mateusz Klinowski Wadowice jelenlegi polgármesterének látogatása a Wojtla Házban.

Jerzy Snopek válaszában elmondta, hogy amikor 2005-ben létrehozták Kecskeméten a Karol Wojtyla Barátság Központot, ő éppen József Attila költeményeit fordította lengyelre, ugyanakkor felelevenítette Karol Wojtyla - pápai nevén II. János Pál - 2005 áprilisában bekövetkezett halálával kapcsolatos szomorú emlékeit.

A nagyköveti látogatás következő programpontja a „lengyel-magyar barátság háza” emléktábla felavatása volt. A gránitlapon egy II. János Pál pápától származó gondolat olvasható: „Mosolyod, mely szívből fakad… Az igaz barátság látható jele, hintsd be a világot egészen vele.”

Jerzy Snopek avatóbeszédében hangoztatta: „Az Önök központjának patrónusa hazájában különleges tiszteletnek örvend. A lengyelek bár - más nemzetekhez hasonlóan - sok kérdésben különböző nézetet vallanak, abban azonban kétségkívül egyetértenek, hogy javarészt éppen a lengyel pápának köszönhetnek két rendkívüli értéket: az emberi méltóságot és a szabadságot. …Saját élete példáján megtanított minket arra, hogyan kell méltóképpen élni még a legádázabb elnyomás alatt is. …Többmilliós hallgatóság előtt hangoztak el emlékezetes profetikus szavai: „Áraszd ki lelkedet, és minden életre kél. És megújítod a föld színét, e föld színét.” …Az elnyomott nemzetek elhitték, hogy ami eddig lehetetlennek tűnt, igenis lehetséges. …A pápa volt az, aki az emlékezetes 1989-es őszi események előtt végig tartotta az emberekben a hitet… II. János Pál pápa történelmi szerepe nem korlátozódik a rendszerváltozás támogatására. Ránk hagyományozta azt is, hogyan kell élni az új időkben: nézzünk szembe az aktuális kihívásokkal, és hogy szegüljünk szembe a jelenkori veszélyekkel, amikor a leigázás új, nehezebben felismerhető és megfékezhető alakot ölt, mert az igazi szabadság helyett annak elkorcsosodott változata jelenik meg, mely nem ismer sem határokat, sem fékeket, és kerüli a felelősségvállalást. II. János Pál pápa - ma már szent - képes volt megtalálni az arany középutat a szabadság és a felelősségvállalás, a tolerancia, a nyitottság és a rosszal való szembeszegülés között. Képes volt ráérezni, rámutatni azokra a határokra, amelyeket nem szabad átlépnünk, amelyekre határozottan azt kell mondanunk: non possumus, non possumus – nem tehetjük. Ha ugyanis átlépünk bizonyos határokat, nem leszünk méltóak az isteni szeretetre. Ha nem veszünk tudomást nagyszerű európai kulturális örökségünkről, elveszítjük azt az erőt, amelyet a szellemi-lelki közösség ad, és így kiszolgáltatottakká válunk. II. János Pál intelme ma is aktuális: legyünk képesek átlépni a remény küszöbét.” - jelentette ki a Wojtyla téren nagy számban megjelent hallgatósága előtt a lengyel nagykövet.

A diplomata és hitvese végül a népkonyha ebédlőjében köszöntötte az intézmény sorsközösségét - több mint száz nehézsorsú, nélkülöző embert, illetve az ebédosztásban is részt vettek. A menüt - sült csirkecombot rizibizivel, kenyérrel, almával - a lajosmizsei Tanyacsárda, a Menza Food Hírös Kft, Ferenczy Betti, valamint Jerzy Snopek nagykövet felajánlásával a Tanyacsárda szakácsa és pincérei tálalták. 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház