Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 17. 23:30 | Szerző/forrás: keol.hu

Sajtóreggeli: polgári repülőtér, a Kada Iskola költözése és a bulinegyed

Sajtóreggeli: polgári repülőtér, a Kada Iskola költözése és a bulinegyed
Péntek reggel került sor a 2017-es év első sajtóreggelijére. Az eseményen a csütörtöki közgyűlés több eleméről is beszélgetett az újságírókkal Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. A fő téma a polgári repülőtér kialakításának ügye, a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium átköltözése és a "bulinegyed" voltak.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a sajtó képviselőinek arról beszélt, mit tartalmaz az előkészítő tanulmány, ami alapján a kormány a repülőtérrel kapcsolatban meghozta a döntését.

A tanulmányban a város a Honvédelmi Minisztériummal közösen megvizsgálta, hogy melyek azok a katonai objektumok, amelyeket a reptéren belül át kell építeni vagy helyezni ahhoz, markánsan el lehessen különíteni a katonai és a polgári feladatokat. Ennek megfelelően alakult ki a terület felosztása.

A polgári funkciót elsősorban az északi elkerülő út közelében lévő területre összpontosítják, a tervek szerint onnan lehet majd megközelíteni egy lehajtóval és bekötőúttal a polgári repülés számára kialakítandó infrastruktúrát. A NATO-val folyik az egyeztetés az általuk ezen a területen használt objektum áthelyezéséről. Ha ez megtörténik, a lefutó és a kigördülő pálya végére ki lehet alakítani két repülőgép beállásának a lehetőségét, és ahhoz kiszolgáló egységeket kell kialakítani. Ez a jelentősebb összeg, ami a Honvédelmi Minisztérium által e célra megjelölt 3,4 milliárd forintból. Ezért is különítették el a HM és a város finanszírozását egymástól. Utóbbiba, a polgári reptér kialakításába már befektetők bevonhatnak.

A másik nagy összeg a HM részéről, a pilóták képzése és átképzése. Utóbbi azért is indokolt, mert történt egy felmérés a vadászpilóták körében, és többen is nyitottak, hogy polgári repülésben is részt vegyenek.Polgári funkciók esetében tárgyalások egyrészt folynak a Honvédelmi Minisztérium cégével, a HM EI Zrt-vel. Ennek során tervezik olyan közös gazdasági társaság létesítését, amelybe a HM EI Zrt. behozza tudását, kapcsolatrendszerét, tapasztalatát, tőkéjét, eszközeit, berendezéseit és felszereléseit.

A másik rész (Car-go, terminálok kialakítása, az üzemanyagraktárak kialakítása, bekötőút) 2 milliárd forintos költségének finanszírozása a fejlesztési alapból is történhet.

Ha nem sikerül a HM EI Zrt-vel megegyezni, akkor a városnak külső befektetőket kell keresnie.

- Szerencsére városunk irányába egy olyan bizalmi tőke alakult ki, melynek köszönhetően egyre többen a várossal akarnak különféle közös üzletet kialakítani. Ezt a bizalmi tőkét pedig jól tudnánk hasznosítani ebben az esetben - mondta a polgármester.

(hiros.hu)

Kövessen minket a Facebookon is!