Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 24. 17:54 | Szerző/forrás: hiros.hu / Tódor Norbert

Hogyan nézzen ki a jövő városképe? – Kecskemét lakóitól is választ várnak

Képgaléria
Hogyan nézzen ki a jövő városképe? – Kecskemét lakóitól is választ várnak
Pénteken küldték ki mintegy félszáz szervezetnek azt a vitaindító anyagot, amely az alapja lesz Kecskemét településképi arculati kézikönyvének, majd a város új rendeletének. Nem csak a szakma véleményére kíváncsiak ezzel kapcsolatban. Most a város minden lakója beleszólhat abba, milyen legyen a jövő Kecskemétje. Többek között ez is kiderült azon a sajtótájékoztatón, amit a témával kapcsolatban tartott Öveges László főépítész és Király József, a Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság elnöke.(Fotók: Tódor Norbert - Alföldi Civil Napló)

- A Mercedes idetelepülése hasonló aranykor hozott Kecskemétre, mint amit Lestár Péter idején tapasztalhattak. Nem csak többlet források érkeztek városunkba, de sokan költöztek ide, és az itt élő emberek mindennapjait is érintik a változások. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak kövessük a jelenleg zajló változásokat, hanem álljunk azok elébe. Ehhez tudatos városépítésre van szükség - hangsúlyozta Király József a sajtótájékoztatón.

A bizottság elnöke kifejtette, hogy míg korábban a városrendezési terv kötött volt, most lehetősége nyílik a város lakóinak arra, hogy a szakmával közösen fogalmazza meg elképzeléseit.

Öveges László főépítész számolt be arról, milyen törvényi változások teszik lehetővé a széleskörű társadalmi egyeztetést. Egyrészt módosították az építési törvényt, másrészt megalkotta az országgyűlés a településképi törvényt, amelynek célja, hogy egyszerűsítse a korábban bonyolult jogszabályi környezetet illetve a törvények végrehajtását. A településképi törvény értelmében a városoknak egy rendeletben kell szabályozniuk a településképet meghatározó kérdéseket. Ennek a rendeletnek tartalmaznia kell, milyen legyen az épületek karaktere az egyes városrészekben, milyenek legyenek a zöldfelületek, az ott található illetve az onnan látható reklámok, valamint hogy hogyan védjük meg a helyi örökséget.

- A rendeletet 2017. szeptember utolsó napjáig kell megalkotnia a városnak - hangsúlyozta Öveges László. - Ennek pedig alapfeltétele, hogy a kecskeméti polgárok minél szélesebb körű bevonásával elkészítsük Kecskemét településképi arculati kézikönyvét június végéig.

A kézikönyv egy szemléletformáló kiadvány, amely mellékletben fog szerepelni a településképi rendeletben. Nem csak a gyökereinket mutatja majd be, de azt is magába foglalja, milyen legyen a jövőben a városkép.

A kézikönyv szerkezete a törvény értelmében kötött. Tartalmaznia kell a város történetét, és körbejárja azt a kérdést is, vannak-e önálló karakterű településrészek. Ehhez kapcsolódva rögzíteni kell benne az építészeti, közterület-formálási elvárásokat, a közterületi illetve a közterületekről látható reklámok ügyét, de dokumentálva lesznek benne épített örökségeink is.

A közgyűlés már jóváhagyta a kézikönyv első munkaváltozatát, amit az önkormányzat munkatársai állítottak össze. Ezt most küldték ki a város egyeztetésben résztvevő partnereinek. Az első véleményezési kör három hétig tart, majd a beérkező vélemények alapján megszületik egy újabb anyag. Ezt újra elküldik majd véleményezésre, így várhatóan június végére jóváhagyja majd a testület a kézikönyvet. Ezután kezdődhet el a rendelet megalkotása.

A kézikönyv most elkészült munkaanyagával kapcsolatban nem csak a szakma, a civil szervezetek, kamarák véleményére kíváncsiak. Bárki élhet javaslatokkal, hisz a város weboldalán szombattól elérhető lesz a vitaanyag, és letölthető lesz a véleményezési adatlap is. Ide konkrét javaslatokat, nem kritikát várnak - hangsúlyozta a főépítész.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb társadalmi kört vonhassanak be az egyeztetésbe, a következő hetekben fórumokat szerveznek. Március 8-án a városháza dísztermében rendeznek lakossági fórumot, és az áprilisi közmeghallgatás témája is a településképi arculati kézikönyv lesz.

Öveges László és Király József is kiemelte a sajtótájékoztatón, komolyan veszik a széleskörű társadalmi egyeztetést. Mindenkit arra biztatnak, éljenek a lehetőséggel: szóljanak bele abba, milyen város legyen Kecskemét.

ITT érhető el a kézikönyv első változata.

ITT tölthető le a véleményezési adatlap.

Kövessen minket a Facebookon is!