Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 25. 16:25 | Szerző/forrás: hiros.hu

Gulág-emlékoszlopot avattak a Rendőrfaluban

Képgaléria
Gulág-emlékoszlopot avattak a Rendőrfaluban
A Gulág Emlékév lezárásaként emlékművet avattak a Rendőrfaluban szombat délután. Az eseményen megjelent Kecskemét város polgármestere, az önkormányzati képviselők, de tiszteletét tette nagyon sok idős és fiatal kecskeméti, akik számára fontos az emlékezés. Beszédet mondott Lévai Jánosné, a városrész képviselője, Hajagos Csaba történész, és Menczer Erzsébet, a SZORAKÉSZ elnöke. (Fotók: Tódor Norbert - Alföldi Civil Napló)

- Nekünk, felnőtteknek, kötelességünk emlékezni és emlékeztetni a kommunizmus áldozataira. Nagyon fontos, hogy a világháború és az ötvenes évek borzalmai soha ne ismétlődjenek meg. A fiatalokat emlékeztetnünk kell, hogy a szabadság nem adódik magától, azért sokat kell tennünk, a nap minden órájában. Szomorúan emlékezünk azokkal a túlélőkkel, akik a poklok poklát élték át a Gulágon a kényszermunkatáborban, családjuktól, szeretteiktől elszakítva szenvedtek a magyar szabadságért. Ez az emlékmű legyen egy zarándokhely, ahová le tudjuk tenni évente szeretteinkért az emlékezet virágait, meg tudjuk gyújtani az emlékezet gyertyáját, és elmondhatjuk elhunytainkért imáinkat - mondta Lévai Jánosné.

Hajagos Csaba, a Katona József Múzeum történésze elmondta, egy ma már több mint hetven éves adósság törlesztésének feladata állt és áll előttünk. Városunk szovjet megszállást követő időszakának története fehér foltként volt jelen Kecskemét történetében. A kényszermunkára elhurcoltakról sem tudtunk semmit, de tisztában voltunk vele, hogy a tények feltárása stratégiai fontosságú.

- Ezen tények tudatában kezdett bele a Katona József Múzeum és Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata abba a hiánypótló, múltunk és identitásunk szempontjából is kiemelten fontos közös munkába, amelynek a tudományos kutatás mellett eredménye lett ez az igen komoly üzenetet hirdető emlékoszlop, amely előtt ma, 2017. február 25-én, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, a Gulág Emlékév befejezésének pillanatában itt állhatunk - emlékezett vissza Hajagos Csaba.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke elmondta, a mai emlékműállítás legfontosabb célja, találkozni és megérteni az előttünk járók üzenetét, és itt hagyni mementóul az utókornak a valós, agyonhallgatott történelmet.

- Az önmagát a jobb, kommunista világ megteremtőjének hirdető világhatalom pontosan ugyanazt tette, amiért a legyőzött ellenséget, a hitleri Németországot nemzetközi téren elmarasztalta: szögesdrótok mögé zárta mindazokat, akiknek lojalitásában kételkedett. Marhavagonokba toloncolta, és több száz vagy ezer kilométerekre hurcolta őket. Az ítélet nélkül, vagy koholt vádak alapján elhurcolt rabok őrei a „Ne csak őrizd, gyűlöld is!” parancsnak megfelelően nyomorították vagy ölték meg semmiről se tehető áldozataikat.

Rájuk, az ő fájdalmukra, a családjaikra, szeretteikre nehezedő tonnányi keserűségre emlékezünk a február 25-én felállított emlékoszlopnál. Nem csak ma, nem csak egy év múlva. Örökké, minden pillanatban.

Az emlékmű Balanyi Károly Ferenczy díjas grafikusművész tervei alapján készült, és az  Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg.

Kövessen minket a Facebookon is!