Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. február 27. 20:15 | Szerző/forrás: hiros.hu

50 éve szentelték pappá Szabó István atyát

Képgaléria
50 éve szentelték pappá Szabó István atyát
Vasárnap késő délután tartotta aranymiséjét Szabó István piarista atya, a rend kecskeméti házfőnöke, a gimnázium egykori igazgatója. Kecskemét önkormányzatát dr. Szeberényi Gyula Tamás, Mák Kornél alpolgármester, Sipos László és Bogasov István tanácsnok, valamint Lévai Jánosné, Pászti András, dr. Stachó-Pekári István, Leviczki Cirill és Kovács Ferenc önkormányzati képviselők képviselték. A város vezetése nevében Mák Kornél alpolgármester mondott köszönetet Szabó István atyának, megköszönve a sokéves együttműködést, pedagógiai munkásságát.

Ezt követően Lévai Jánosné önkormányzati képviselő röviden köszöntötte Szabó atyát. Beszédét szó szerint közöljük:

„Tisztelt Tartományfőnök Atya! Plébános Atyák! Kedves Szabó István Atya!

Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése, polgármester asszony, az alpolgármesterek, az Értékmegőrzési Bizottság Egyházügyi Munkacsoportjának vezetőjeként, tagjai nevében szeretettel és imádságok szívvel köszöntjük Szabó atyát. Már a 3. ciklusban dolgozunk együtt. Csendes jelenlétében okos gondolatok születtek, mely javaslatok erősítették munkacsoportunk tevékenységét.

Sokunk véleménye szerint a papi pálya szolgálat, mely állandó készenlétet jelent nemcsak az ünnepnapokon, hétköznapjainkban, a kórházban, a betegágynál, de mint paptanár, a katedrán is.

50 év az ember életében nagyon hosszú idő, de 50 év a papi pályán, egy megszentelt élet.

Szabó atya papi és tanári hivatását mély alázattal, szerényen, de nagy hivatástudattal végezte s végzi a mai napig.

Assziszi Szent Ferenc a papi méltóságot még az angyalénál is többre tartja: ezért azt mondja: ha találkoztok egy angyallal és egy pappal, előbb a papot köszöntsétek.

Tudjuk, hogy a pap hitelessége azzal is mérhető, hogy milyen az Isten kapcsolata. Szabó atya Isten- és emberkapcsolata példa értékű.

Gondolom, Szabó atya is úgy vallja, hogy az 50 év nagyon gyorsan lepörgött, mi is valamennyien versenyt futunk az idővel. Szent Ágoston szerint: minden idő alkalmas arra, hogy benne Istennek szolgáljunk. Használjuk fel az időt, amit a jó Istentől kaptunk, és akkor az szent idővé válik.

Kedves Atya!

Diákjaiddal, a cserkészekkel, mi kecskeméti felnőttek, polgármester asszony és képviselőtársaimmal együtt nagy tisztelettel és szeretettel köszöntünk ezen a szép ünnepnapon. Segíts minket továbbra is, hogy a hétköznapi lelki világunk darabjai ne essenek szép, tarts meg minket a keresztény úton, adj példát nekünk a jövőben is! Adj nekünk lelki útravalót, lelki táplálékot.

Mindannyian tudjuk, hogy életünk egy hídhoz hasonlít, amelyen végig kell haladnunk, de egyszer mindenki eljut a híd másik oldalára. Idő kérdése, hogy mikor! Ezért a Tőled kapott személyes példád, a „mi közös útravalónk”. Igyekszünk ennek megfelelni, hiszen a jó Istennek kell számot adnunk hétköznapjainkról, tetteinkről.

Kecskemét Megyei Jogú Város vezetése, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony, az alpolgármesterek, képviselőtársaim és a Egyházügyi Munkacsoport tagjai és a magam nevében megköszönjük a jó Istennek Szabó István atya 50 évi papi, tanári és nevelői szolgálatát és azt is, hogy hosszú évek óta dolgozik a közjóért, gyermekeink, a fiatalok lelki vezetéséért.

Szemed most megtelt a szeretet könnyével, meghatódtál, de ez most természetes is.

A jó Isten éltessen még nagyon sokáig hitben, szeretetben és nagyon jó egészségben.

Ezt kívánjuk szívből jövő szeretettel!

Szabó Istvánnal készült interjúnkat ITT olvashatják!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház