Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 2. 10:41

Programok kavalkádja várja idén a Wojtyla Ház gondozottait

Képgaléria
Programok kavalkádja várja idén a Wojtyla Ház gondozottait
Áder János köztársasági elnök és az államfő felesége Herczegh Anita jelentős hozzájárulásával valósul meg, továbbá ők is avatják fel várhatóan április vagy május hónapban a Karol Wojtyla Barátság Központ új napkollektorait. Ellátogat az intézménybe Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, újra vendégül látják a népkonyhán Jerzy Snopek lengyel nagykövetet, valamint Koligyer Zoltán, a kiskunhalasi Koliken kerékpárgyár tulajdonosa tíz darab biciklit ajánlott fel a népkonyha sorsközösségének. Sok más egyéb mellett ezek is elhangoztak a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, amelyen a szociális létesítmény idei fejlesztéseiről, illetve első féléves programkínálatáról számolt be Farkas P. József alapító igazgató és Molnár Zoltán intézményvezető. (Fotók: Mátyus István)

Beke Márk ifjú harsonás és Kovács Levente zeneszerző, orgonaművész virtuóz játéka nyitotta a rendezvényt. Márk azért kapott meghívást, mert a Karol Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület 120 ezer forinttal járul hozzá a tehetséges fiatal előadó kiutazásához Los Angelesbe, ahol egy harsonás világtalálkozón szeretne fellépni. Az erről szóló támogatási megállapodást a sajtótájékoztató után írták alá.

A komolyzenei bevezetést követően Koloh Elek, az Alföldi Civil Napló főszerkesztője bemutatta a Wojtyla Ház címmel megjelenő időszakos kiadvány legfrissebb számát, melyben az intézmény elmúlt egy évéről olvasható visszatekintés - fotókkal illusztrálva.

Farkas P. József a népkonyha életéről kifejtette: működésük legfontosabb eredményének azt tartja, hogy egyetlen ételosztás sem maradt el az évek során, hisz minden napra jutott egy-egy felajánló és önkéntesekből sem volt hiány az intézményben. Hangsúlyozta: a Wojtyla Ház most közzétett első féléves programterve csak rövid ízelítő a tényleges kínálatból, hiszen itt minden nap tartanak valamilyen rendezvényt, amelyek rendkívül népszerűek az ellátottak körében.

Kiemelte, hogy a Karol Wojtyla Barátság Központ neve immár nem csak hazánkban cseng sokaknak ismerősen, hanem nemzetközi vizekre is „kieveztek”. Szent II. János Pál pápa származása révén természetesen kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a lengyel kapcsolatoknak, de emellett bensőséges viszonyt ápolnak német, horvát, bolgár, görög szervezetekkel is. Örömmel vette tudomásul, hogy a Los Angeles-i Szent István római katolikus templom közössége szintén bekapcsolódott az együttes munkába. Mindez pedig azért lehetséges, mert Szent II. János Pál pápa szelleme mindenütt jelen van, neve pedig fogalom az egész világon - hangoztatta az alapító igazgató.

Molnár Zoltán intézményvezető a közeljövő közösségi rendezvényeibe nyújtott betekintést.

Eszerint március 7-én Mező Tibor állatorvos előadására várják az érdeklődőket. Címe: „Hogyan és miért szeressük az állatokat?”

Március 15-e ünnepén Nagypál Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Iroda ügyvezető igazgatója lesz a népkonyha vendége.

Március 17-én budapesti kiránduláson vehet részt a Wojtyla sorsközösség. Az esemény keretében - Lévai Jánosné önkormányzati képviselő támogatásával - eljuthatnak a Parlament épületébe. Délután a Jóban-Rosszban tévésorozat stúdiójában a főszereplők társaságában lehetnek tanúi annak, hogyan készülnek a szappanopera egyes epizódjai, majd Kő Ferenc festőművész galériájában fejeződik be a nap programja.

20-án Csík János és barátai adnak koncertet a Wojtyla Ház szegényeinek.

22-én a Víz világnapja alkalmából a Bácsvíz Zrt. munkatársai tartanak „A víz erő, egészség és gondoskodás” címmel előadást.

23-án, a lengyel-magyar barátság napján megemlékezést tartanak a Katona József téren, a lengyel-magyar barátság fájánál.

Szent II. János Pál pápa halálának 12. évfordulója alkalmából március 31-én 100 galamb száll fel a magasba Beke Márk harsonaművész játékának dallamai közepette.

A Víz világnapján április 4-én a Wojtyla Ház kirándulást szervez a tassi Gudmon-fokra, majd a Kefag Zrt. solti csemetekertjébe látogatnak. A következő célpont Kunszentmiklós, ahol Balogh Mihály nyugalmazott középiskolai tanár tart előadást Petőfi Sándorról.

Keresztszentelés lesz április 7-én Kerekegyházán. Avató beszédet mond dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek.

Húsvéti keresztúton vehetnek részt a wojtylások a műkertvárosi Szent Ferenc kápolnában április 14-én.

Húsvétisonka-szentelést tartanak a Karol Wojtyla Barátság Központban április 8-án. A szertartást dr. Bábel Balázs érsek atya végzi, közreműködik a Barátok együttes.

Szent György napján - április 24-én - rendőrségi díjat ad át a Porta Egyesület.

Április 25-én kirándulnak és szemetet szednek a Wojtyla Ház gondozottai a Kiskunsági Nemzeti Park területén.

Június 3-án Mária Magdolnára emlékeznek dr. Bábel Balázs érsek atya tolmácsolásában.

A Karol Wojtyla Barátság Központ idén is részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatában, melynek helyszíne a Szent Miklós templom, időpontja pedig június 24.

Június 26-án Szent Annára emlékeznek és a Wojtyla Ház alapítását ünneplik a népkonyha munkatársai, valamint gondozottai.

A fejlesztésekről szólva Molnár Zoltán elmondta: a Center Computer projektorral ajándékozta meg az intézményt, a Gong Rádió tulajdonosai pedig egy 400 literes fagyasztóládával gyarapították a népkonyha eszközállományát. Az Autó Univerzál Kft. ügyvezetője 30 darab széket ajánlott fel, melyek a Pintér József teremben kapnak helyet. További támogatói forrásból megújul a díszterem padlóburkolata és a tálalókonyha kövezete is. A Mercedes-gyár segítségével kicserélik a rossz állapotban lévő belső ajtókat és új vízmelegítő rendszert helyeznek üzembe.

Balanyi Zsolt építészmérnök, a B4 Stúdió vezetője arról számolt be, hogy „Az élet kenyere” címmel rövidesen egy kivágott kőtömbből és tűzzománc Krisztus-korpuszból álló szabadtéri műalkotást szeretnének felállítani a szociális intézmény melletti Wojtyla téren. Ennek megvalósítására adakozást hirdetnek. A kompozícióban a szegények gyámolítása, mint küldetés jut kifejeződésre.

A sajtótájékoztatót a Székely Himnusz dallamaival zárták - Beke Márk és Kovács Levente hangszeres kíséretében.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház