Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 2. 10:42

Gulyásleves az Abonyi Fogadóból – harsonaszó és zongorajáték „körítéssel”

Képgaléria
Gulyásleves az Abonyi Fogadóból – harsonaszó és zongorajáték „körítéssel”
Tóth Zsolt, a bócsai Abonyi Fogadó tulajdonosa látta el melegétellel csütörtökön a Wojtyla Ház sorsközösségét. A százhúsz adag gulyásleves, kenyér és sütemény mellé „körítésként” Beke Márk ifjú harsonás - Kuna Lajos növendéke - és Kovács Levente zeneszerző, orgonaművész virtuóz játékában gyönyörködhettek a súlyos nélkülözésben élő rászorulók. Márk azért kapott meghívást az intézménybe, mert a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület 120 ezer forinttal járul hozzá a tehetséges fiatal előadó kiutazásához Los Angelesbe, ahol egy harsonás világtalálkozón szeretne fellépni. Az erről szóló támogatási megállapodást ételosztás előtt írták alá a népkonyha ebédlőjében. A dokumentumot másrészről Farkas P. József alapító igazgató látta el kézjegyével. Előtte azonban Kovács Levente legfrissebb zeneművét adták elő közösen „Háborús idők” címmel. Az ősbemutatót követően látták el kézjegyükkel a felajánlásról szóló dokumentumot Farkas P. József alapító igazgatóval karöltve. Közösségben az ebédosztásra hangolódva a népkonyha egyik kedves gondozottja, Anna néni vehetett át elismerést a szociális intézmény mindenki által nagyra becsült programszervezője Varga Brigitta társaságában. Az alapító igazgató hosszasan méltatta kettejük munkásságát. Anna néni kapcsán egész éves kitartó áldozatvállalását hangsúlyozta. Brigittáról szólva kiemelte: élete összefonódott a szociális intézménnyel és lelki értelemben eggyé vált a reá bízott elesettekkel. Odaadással folytatott, kitűnő szakmaisággal végzett, mély hivatástudatról tanúskodó munkavégzésével vállán hordozza az egész Wojtyla Házat, ezáltal is szívén viselve az ínségben élők sorsát. A közös imádságot Borisz atya biblikus gondolatai vezették be: „Húsvétot megelőző nagyböjt idején gondoljuk át életünk eddigi tetteit és imádságos, bűnbánó szívvel közeledjünk Isten felé.” (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

Beke Márk ételosztás előtt nyilatkozott arról, miként került kapcsolatba hangszerével.

- A kecskeméti Kodály Zoltán Szakgimnázium tízedikes tanulója vagyok. 2009-ben az M. Bodon Pál Zeneiskolában kezdtem zenei tanulmányaimat - indította bemutatkozását. - Két évnyi trombitázás után az egyik országos versenyen egyetlen pont híján nem jutottam be a döntőbe. Ez lelkileg nagyon megviselt, kudarcként éltem meg. Sikerre vágytam. Kuna Lajos tanár úr ekkor egy harsonát adott a kezembe, és ezzel megváltoztatta egész addigi életemet.

Márk nyolc hónap harsonázás után első helyezést ért el az egyik országos versenyen, amivel kezdetét vette egy igazi sikertörténet. Sorra nyerte a hangversenyeket; Varasdon, Kiskunfélegyházán és az ország számos más részein. Tagja a Kecskeméti Városi Fúvószenekarnak és a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekarnak. Most első külföldi fellépésére készül, ami májusban Los Angelesben lesz.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház