Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 3. 21:50 | Szerző/forrás: keol.hu

Ismét elítélték Stadler Józsefet: most 5 évre zárják börtönbe

Ismét elítélték Stadler Józsefet: most 5 évre zárják börtönbe
Újabb, ezúttal immár a negyedik büntetőperben hirdettek ítéletet Stadler József ellen a Kecskeméti Törvényszéken. A juhászból lett egykor akasztói, később solti vállalkozót március 3-án, pénteken különös visszaesőként 5 évi szabadságvesztéssel sújtotta az ügyében ítélkező Farkasné dr. Kramolis Andrea kecskeméti bírónő. Az ítélethirdetést ezúttal is óriási médiaérdeklődés kísérte.

Amúgy a vád - és az ítélet is - akár az „édestestvére" lehetne a korábbiaknak. Stadler 2007-2010 között az érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok nevében kibocsátott és befogadott - főként ruhaneműk kereskedelmének látszatát keltő - valótlan tartalmú számlák felhasználásával, áfát próbált meg visszaigényelni. Valamint a társaságok adófizetési kötelezettségét is csökkentette kamu számlákkal, melyeket persze három kft. könyvelésében is szerepeltetett. Az ítélet szerint ily módon 419 millió forintos kárt okozott az államnak.

Stadler József korábban hasonló fiktív számlás büntetőügye miatt - akkor igényelt vissza áfát Leonardo freskója, az Utolsó vacsora után - négy és fél év fogházbüntetést kapott, amit letöltött és 2005.januárban szabadult.

2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt négy év tíz hónap börtönre ítélték, amit a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai részlegében töltött le. Még tartott a büntetése, amikor 2014. októberében csődbűncselekmény miatt kapott újabb 2 év tíz hónapot.

A 66 éves egykori vállalkozó állítása szerint beteg, folyamatosan egészségügyi kezelés alatt áll. Korábban pedig azt hangoztatta, hogy ha újra elítélik, élve már soha többé nem jut ki a börtönből...

Az ítélethirdetéskor elhangzott, hogy a büntetés felénél, azaz 2 és félév után feltételesen szabadlábra bocsátható Stadler József. Akinek a büntetőper költségeként 632 ezer forintot is fizetnie kell.

Stadler József és az ügyvédje is felmentésért fellebbeztek a bírói döntés ellen. Az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért.

Stadler József szabadlábon távozhatott az ítélethirdetés végén, és a továbbiakban is szabadlábon védekezhet. A büntetőper a Szegedi Ítélőtábla elé kerül másodfokon, ahol a jogerős döntést majd meghozzák.

Kövessen minket a Facebookon is!