Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 3. 21:57 | Szerző/forrás: keol.hu

Lemondott a kecskeméti Védőháló Karitatív Egyesület elnöke

Lemondott a kecskeméti Védőháló Karitatív Egyesület elnöke
A Védőháló Karitatív Egyesület értesíti a lakosságot, hogy a Csongrádi úton működött adománybolt megszűnt és az új helyre költözött Medina bolt nem tartozik az egyesülethez . A Védőháló Karitatív Egyesület elnöke a továbbiakban nem Gál Zita, az új elnök megválasztására március 10.-én kerül sor.

Hamarosan újra indul adományboltunk, Az adományokat raktárban tároljuk, és onnan visszük azoknak, akik segítségre szorulnak. Kérésekkel és felajánlásokkal elérhetőek vagyunk a Védőháló Karitatív Egyesület közösségi oldalán.

Előzmények:

A Védőháló Karitatív Egyesület két éve működik Kecskeméten, olyan önkéntesekből áll, akik kötelességüknek érzik, hogy segítsenek a bajba jutottakon, a nehézségekkel küzdőkön. Támogatást nyújtunk a hozzánk forduló embereknek, programokat szervezünk, és az elmúlt másfél évben mi működtettük a Medina adományboltot, a Csongrádi út 5. szám alatt. Ez a hely végül fontos közösségi térré nőtte ki magát, központja volt az egész egyesület munkájának. Szoros kapcsolatunk alakult ki a rászoruló emberekkel, az adományozókkal és a vásárlókkal is. A város lakói bizalommal hozták ide adományaikat a jó cél érdekében, mi pedig felelősséget vállaltuk azért, hogy az jó helyre kerül. A boltból származó bevételből vettük meg azokat a dolgokat, melyek nem érkeztek adományként, de nagy szüksége volt rá a támogatott családoknak.

Január 24-én szembesültünk a ténnyel, miszerint elnökünk önállóan hozott döntése alapján, felmondta a boltunk helyiségének bérleti jogát, illetve olyan dolgokat kommunikál az egyesület nevében, amit senkivel sem egyeztetett. Döbbenten vettük ezt tudomásul, és mindamellett, hogy megértettük, hogy önálló egzisztenciára van szüksége, nem áll módunkban támogatni az elképzeléseit, és nem tudunk a továbbiakban együttműködni vele. Szeretnénk a számunkra hiteles, az adományozók és a rászorulók előtt is felelősen vállalható, jó úton haladni tovább. Hosszas egyeztetések után megállapodást kötöttünk, mely szerint a továbbiakban Gál Zita 2017. február 28. napjától lemondott elnöki tisztségéről, egyesületünkből is kilépett és munkaviszonyát közös megegyezéssel szüntettük meg. A félreértések elkerülése érdekében, fontosnak tartjuk elmondani, hogy egyesületünk adományboltja nem költözött a Csongrádi úton lévő eredeti hellyel szembe. Volt elnökünk tájékoztatta az egyesületet arról, hogy a Medina Adománybolt nevet levédette, azzal ő rendelkezik, információink szerint ezen a néven nyit a tulajdonában lévő Bt. saját üzletet. Az ott folyó adománygyűjtéshez, és tevékenységhez nincs, és nem is volt közünk.

Eddig talán nem értékeltük eléggé mennyire szerencsések vagyunk, hiszen nagyszerű csapatunk van! Önkénteseink továbbra is minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy ez a világ jobb hely legyen mindenki számára. Sok embernek jelentik ők az utolsó szalmaszálat a bajban. Célunk továbbra is, az olyan nehéz helyzetbe került, szegénységben élők támogatása, akik önmaguk erejéből nem tudják megoldani gondjaikat. Az adománybolt megnyitásán kívül számos más nagyszerű tervünk is van még! A segítés nem állhat meg, hiszen folyamatosan szükség van rá.

Ezúton köszönjük adományozóink bizalmát és támogatását, amire továbbra is számítunk!

Forduljanak hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségen:

https://www.facebook.com/vedohalo.karitativ.egyesulet/, vagy [email protected], email címen.

Az üggyel kapcsolatban Gál Zita a következők megjelentetését kérte:

Nem a Védőháló Karitatív Egyesület az első olyan, baráti társaságból szerveződött jogi személy, ahol viták pattannak ki. Ez a pont akkor szokott elkövetkezni, amikor a baráti hevület a jogszabályokkal ellentétes irányt kezd venni.

A Medina Adományboltot üzemeltető egyesületnél ez a pont akkor jött el, amikor kiderült: törvényellenesen működteti az egyesület az adományboltot. Be kellett zárni. Világossá vált mindenki számára - és ezt egy NAV állásfoglalás is alátámasztja -, hogy kizárólag gazdasági társaság alkalmas ennek az adományboltnak az üzemeltetésére, ezért szükségszerűen kell alapítani egyet. A Védőhálóban a nemtelen vita azon robbant ki, hogy ki legyen ennek a gazdasági társaságnak a tulajdonosa.

Jómagam, mint az egész Kecskeméti mélyszegényekért csoport kitalálója és a bolt létrehozásából oroszlánrész vállaló alapító, továbbá a név és a logó birtokosa, a NAV iránymutatása szerint csináltam egy gazdasági társaságot és felajánlottam a Védőhálónak az együttműködést. Ebben a bolt teljes nyereségét és a könyvelésbe való szabad betekintést is felajánlottam.

Az egyesületnek még ez a teljesen transzparens megoldás sem tetszett, néhány tag - családi összefonódásoktól sem mentesen - maga akar adományboltot vezetni, így a csoport kettészakadt. A Védőháló egyesület tagsága is kettészakadt: többen velem tartanak a Medina új helyére, mások maradtak a Védőhálónál.

Mi a Medina Adományboltot az én vezetésemmel tovább üzemeltetjük a Csongrádi út 4. szám alatt, a törvényi előírásoknak immár teljes mértékben megfelelve. A bolt bevételéből továbbra is a környéken élő mélyszegény családokat támogatjuk, csak nem a Védőháló egyesületen keresztül.

Az egyesület elnökségi tisztségéről és munkaviszonyomról magam mondtam le. Ezzel véget ért számomra egy hosszas szélmalomharc, amiben a jogszabályi megfelelést próbáltam az egyesületben meghonosítani, sikertelenül. Nagyon fontos ugyanis az alapcél, de meggyőződésem, hogy mindezt törvényesen szabad csak szolgálni.

A Védőháló néhány ambiciózus tagja maga akar adományboltot nyitni, maguk akarják vezetni, amit természetesen megtehetnek, sok sikert kívánok nekik. A szegénység segítésének a területén, bízom benne, hogy nem generálják tovább a feszültséget, mert ezzel az adományozás és az önkéntes segítségnyújtásba vetett hitet ássák alá. Az ügyben egyébként a fogyasztóvédelem és az ügyészség is lezárta a vizsgálatot.

Köszönettel: Gál Zita

Kövessen minket a Facebookon is!