Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 15. 21:13 | Szerző/forrás: keol.hu

Ünnepi megemlékezés a hetényegyházi Nyíri-erdőben

Ünnepi megemlékezés a hetényegyházi Nyíri-erdőben
Ünnepi megemlékezést tartott a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány és a KEFAG Zrt. szerdán 14 órakor a Nyíri erdőben. (Fotó: Vincze József - keol.hu)

- Számomra ez a megemlékezés a vidék megtartóerejét is szimbolizálja. A hagyományok aktív ápolását, a minket körülvevő környezettel való élő kapcsolatot, az összetartozást és az összetartást - mondta köszöntőjében Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, a Nyíri Erdőben rendezett megemlékezésen, mely egy igazi családi piknikre emlékeztetett. Leszámítva persze az ágyúdörgést és a fegyverropogást, mely viszont visszaröpítette a résztvevőket az időben. És így lett teljes a megemlékezés a tisztáson.

A nemzeti ünnepünk tiszteletére tartandó megemlékezésre történelmi indulókkal hangolt rá a Kecskeméti Fúvószenekar, majd Nyitray András, a Szabadságharc 1848-1849 Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg a rendezvényt.

- 1848. március idusára mindig jólesik emlékezni, mert egy olyan nagy ígéretű, nagy perspektívájú - az európai trendekbe teljességgel beilleszkedő folyamat eseményének volt a kezdőnapja, mely folyamat példát tudott mutatni a világnak - mondta Nyitray András.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében mesélt a Szulyovszky Erdészház történetéről, az időszakról, amikor a néhai Szulyovszky László erdész példaértékű kezdeményezésének és kitartó munkájának köszönhetően létre jött az Aradi vértanúk emlékműve, a Szent Hubertus kápolna és az országos hírű 1848-49-es emlékmúzeum, melyek mellett a hatalmas ünneplő tömeg meghatottan állt.

- Bár az 1970-80-as években az aktuális hatalom nem tartotta ildomosnak, hogy polgárai ünnepeljék a szabadságharcot, ez az erdei környezet rejteket és méltó helyszínt biztosított elődeink példamutatására emlékezni. A kollégánk által elindított megemlékezés évről-évre egyre nagyobb ívűvé vált, majd 1989-től kiteljesedett.

Ezen erdei környezetben egymásra, illetve egymásra találtak a hagyományőrző honvédek, huszárok és tüzérek, az erdőgazdálkodáshoz kötődő emberek. Számomra ez a megemlékezés a vidék megtartóerejét is szimbolizálja. A hagyományok aktív ápolását, a minket körülvevő környezettel való élő kapcsolatot, az összetartozást és az összetartást - hangsúlyozta Sulyok Ferenc.

Futsek Soma elszavalta a Szózatot, majd Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár ünnepi beszéde következett.

- Március 15. mindig a bátrakról, a magyarok bátorságáról szólt. Tisztelet tehát a bátraknak, akik olyan Magyarországról álmodtak, amely nem idegen hatalmaknak alárendelve létezik, hanem független, és önálló döntéseket hozhat.

Ez a nap figyelmeztet minket, hogy nekünk, magyaroknak a szabadságot sohasem adták ingyen. Emlékeztetni kell a magyarságot arra, hogy ezt a szabadságot mi magunk vívtuk ki, és nekünk, magunknak kell megőrizni.

A szabadság tehát nem magától érthetődő, hanem újra és újra minden generációnak meg kell küzdenie érte - mondta az államtitkár.

Színes műsor következett, melynek során a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Móricz Zsigmond Általános Iskolája negyedikes diákjainak műsora, majd Bimbó Brigitta és Szabó Kocsis Zsuzsanna énekes előadása hangzott el.

Kis Miklós Zsolt államtitkár, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Gáspár Ferenc, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés képviselője koszorút helyezett el a kopjafánál, majd a Bács Megyei Huszár Bandérium és Tüzérüteg és a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület puskaropogástól és ágyúdörgéstől hangos látványos lovas bemutatója következett, Vörösmarty Imre narrálásával.

A megemlékezést a Tűzön-Vízen Át Egyesület néptáncosainak műsora zárta, majd táncház következett, a közönség bevonásával. A talpalávalót húzta: Hegedűs Együttes, közreműködött a Kecskeméti Városi Fúvószenekar.

Kövessen minket a Facebookon is!