Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 21. 14:12

Tojásokat karcolt az Ország Nyuszija a Wojtyla Ház gondozottaival

Képgaléria
Tojásokat karcolt az Ország Nyuszija a Wojtyla Ház gondozottaival
Zsigóné Kati világhírű kecskeméti népi iparművész, a „Tojásdíszítés Királynője” szociálisan hátrányos helyzetű embereket tanított tojáskarcolásra a Karol Wojtyla Barátság Központban. Az esemény végén a művésznő hatalmas meglepetéssel is szolgált a szegényeknek. (Folytatás a képek után, fotók: Tódor Norbert)

Egymás után készültek a karcolt hímes tojások kedd délelőtt a kecskeméti Wojtyla Házban, ahol húsvét közeledtével egyre több kulturális programmal várják a rászorulókat. 

- Engedd meg kedves Kati, hogy egy csokor virággal köszöntselek. Neked hoztam, és most át szeretném adni, mert tisztellek, becsüllek a jellemedért, nagyszerű munkásságodért. Mi itt mindannyian nagyon szeretünk téged - fogadta a vendéget az egyik résztvevő, Sándorné Zsóka.

Munka közben a néphagyományok felelevenítésére is lehetőség nyílt. Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ szervező munkatársa elmondta, ezek a foglalkozások egy kis színt, változatosságot, mosolyt visznek a nehéz sorban élők mindennapjaiba.

- Nagyon élvezik, tetszik nekik; az különösen, hogy egyáltalán foglalkozik velük valaki. Itt néhányuk ajkán megfogalmazódik: nekik nem is mindig csak az étel hiányzik, hanem annak vágyában jönnek ide, hogy emberszámba vegyék őket. És ezt itt megkapják! - hangoztatta Farkas Pál.

Alig fél óra elmúltával a hangulat tetőfokára hágott. A népkonyha ebédlője önfeledt kacagástól lett hangos, miközben Zsigóné Kati arcán széles mosollyal egyszer csak bejelentette: jövő húsvétra elkészül az Ország Tojása, amit a Wojtyla Házba is el fog hozni.

HÁTTÉR

Az Ország Tojásán dolgozik Európa legjobb tojásdíszítője. A világon egyedülálló alkotás strucctojásból készül. A rajta megjelenő motívumok sokszínűsége pedig tükrözni fogja nemzetünk múltját, jelenét. Várhatóan 2018 húsvétjára készül el.

Egy különleges technikát is alkalmazni fog Zsigóné Kati az elkészítésénél. Számtalan különleges és értékes hímes tojást tervezett már, most pedig egy újabb nagy feladatra vállalkozott. Azt mondja, az Ország Tojása élete nagy műve lesz, amelynek tervezése már évek óta tart, értéke pedig milliókban lesz mérhető.

- Megoldások egész sorát fogom alkalmazni, mivel több mint 20 technikával dolgozom és közel 300 fajta hímes tojást készítek  - árulta el Zsigóné Kati. - Bravúrosan lesz kitalálva; olyan technikát is fogok használni, amit Magyarországon még nem ismernek.

- Célom vele, hogy hazánk kincsestárát gyarapítsam, és remélem, fogadtatása is olyan lesz, mint amilyen különlegesnek ígérkezik maga az alkotás - fűzte hozzá a népi iparművész.

Addig is, aki szeretne egy kivételes és egyedi hímes tojást, az Ország Nyuszijának ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája