Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 22. 13:55

Víz Világnapja: a BÁCSVÍZ Zrt. Izsáki úti telephelyére látogattak a wojtylások

Képgaléria
Víz Világnapja: a BÁCSVÍZ Zrt. Izsáki úti telephelyére látogattak a wojtylások
A BÁCSVÍZ Zrt. 1994 óta rendez nyílt napot a Víz Világnapján, március 22-én. Az idei kecskeméti programon több mint ezren vettek részt a közművállalat Izsáki- és Mártírok úti telephelyein. Közöttük voltak a Karol Wojtyla Barátság Központ téma iránt érdeklődő gondozottai is, akik - a cég anyagi támogatásával - autóbusszal érkeztek az Izsáki úti I. számú Vízműtelepre. (Fotók: Tódor Norbert)

A Víz Világnapjának ünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, ezzel is felhívva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz rendkívüli szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül Földünk vízkészletét.

Bolygónk népességének ötöde, kb. 1,2 milliárd ember nem jut hozzá tiszta, egészséges ivóvízhez. Emellett 2-3 milliárd ember szennyvize mindennemű tisztítás nélkül kerül a folyókba, szivárog a talajba. Ez nem csak járványokat okoz, de a szennyezés veszélyezteti az egyre szűkösebb ivóvíz készleteket is - mutatott rá a vízmű munkatársa. Az ezredforduló óta a magyar háztartások 98%-a részesül közműves ivóvízellátásban. Jelenleg a 70%-ot már meghaladja a csatornázottság mértéke, amelynek aránya örvendetesen növekszik - tette hozzá.

Az ásványvízfogyasztás divattá válásának hatására ma a magyar családok évente átlag 70 ezer forintot költenek palackozott vizekre. Magyarországon - a világ számos más országával ellentétben - olyan kitűnő minőségű ivóvíz folyik a csapokból az ásványvizekhez képest töredékáron, hogy kimondható: az átlagosan 400-szor drágább ásványvíz felesleges kiadás - hangzott el.

Az ivóvízzel kapcsolatban gyakran fogalmazódnak meg kritikák, mint például hogy a csapvízben gyógyszermaradványok vannak. Való igaz, hogy egyes gyógyszerek a vizelettel együtt távoznak szervezetünkből, és megjelennek a szennyvízben, majd annak tisztítása után - mivel a tisztítási technológiák többsége nem képes a gyógyszermaradványokat kivonni a szennyvízből - valamilyen kémiailag stabil állapotban valamelyik természetes vízfolyásba kerülnek - a kimutathatóság határát súroló hígításban.

Magyarországon a szolgáltatott ivóvíz kb. 60%-a mélyfúrású kutakból és karsztvíz bázisokból származik. Ezeknél teljességgel kizárható a gyógyszermaradvánnyal szennyezett víz és a vízbázis közötti közvetlen kapcsolat. A partiszűrésű kutak és a felszíni vízkivétel esetén tagadhatatlanul létezhetnek bizonyos kockázatok, ez azonban csak elvi lehetőség. A Duna-menti partiszűrésű kutak vizével kapcsolatban 2009-ben a Fővárosi Vízművek akkreditált laboratóriuma egy kifejezetten gyógyszermaradványokra kihegyezett vizsgálatot végzett. A mért komponensek tekintetében megállapítást nyert, hogy az aggályok alaptalanok - jelentette ki a BÁCSVÍZ munkatársa.

A szennyvíztisztítás technológiájáról elhangzott: a mai környezetvédelmi elvárásoknak a három fokozatos tisztítók felelnek meg. A szennyvíztisztító telepeken először rácsokkal szűrik ki a nagyobb méretű szilárd anyagokat, majd eltávolítják a homokszerű szennyeződéseket és a zsiradékokat. Ezt követi a biológiai tisztítás, melynek során a természetben is előforduló aerob - életműködésükhöz oxigént használó - baktériumok segítségével eltávolítják a szennyvízből a szerves anyagokat. A legutolsó tisztítási fázis a fertőtlenítés, melynek célja a fennmaradó fertőzésveszély megszüntetése.

A tisztítási folyamat során keletkező szennyvíziszapot első lépésben vízteleníteni kell, az így kapott szennyvíziszapot komposztálják, és a mezőgazdaságban (szigorú feltételek mellett, bizonyos növényféleségeknél, például energiaültetvényeknél, csonthéjasoknál) hasznosítják.

Környezetbarát és egyben gazdaságos megoldás, amikor a szennyvíziszap rothasztásával még biogázt is előállítanak, melyből gázmotor segítségével villamos áramot termelnek, mely részben vagy egészben fedezi a szennyvíztisztító mű igen jelentős energiaigényét.

Végezetül néhány víztakarékossági praktikát is ajánlott a látogatók figyelmébe a közművállalat telephelyvezetője: fogmosás közben zárjuk el a vízcsapot, öblítsünk pohárból! Ügyeljünk arra, hogy sose csöpögjön a csap! Ha csöpög, javíttassuk meg! Csak teli mosógépet, mosogatógépet indítsunk be, úgy hatékonyabban működnek! A kézi mosogatás során több vizet használunk fel, mint amennyit egy korszerű mosogatógép igényel. Fürdés helyett zuhanyozzunk! Egy zuhanyzás alkalmával 20-60 liter vizet használunk fel, míg a kádban fürdéshez alkalmanként mintegy 100-150 litert engedünk ki. Használjunk víztakarékos WC tartályt, mellyel akár 10 liter vizet is megtakaríthatunk lehúzásonként!

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája