Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 29. 22:58 | Szerző/forrás: keol.hu

Sajtóreggeli: Fókuszban a március 30-ai közgyűlés

Sajtóreggeli: Fókuszban a március 30-ai közgyűlés
A csütörtöki (március 30-ai) közgyűlést megelőzően ismét sajtóreggelin fogadta Szemereyné Pataki Klaudia a média képviselőit. A polgármester asszony döntően a közgyűlés legfontosabb napirendi pontjait ismertette. Így többek között szó esett a szociális szolgáltatás érintő változásokról, a gyermekétkeztetésről, a közösségi együttlétet, valamint a városi jelképek használatát szabályozó rendelettervezetről, az atlétikai pálya építéséről és a kórházi parkolásról.

Kecskemét polgármestere hangsúlyozta, hogy a közgyűlés első napirendi pontjának jelentős érintett köre van. A házi szociális ellátás területén ugyanis díjcsökkentést terveznek: erről is tárgyal csütörtökön a közgyűlés.

- Erre a szociális szolgáltatásra van a legnagyobb igény, hiszen mindenki a saját otthonában szeretné tölteni a szépkorát - hangsúlyozta Szemereyné.

A csökkentés jelentős lesz, ha elfogadja a közgyűlés. A napi díjtétel ugyanis - ami a szociális segítést és a személyi gondozást tartalmazza - 700 forintról 500 forintra csökkenhet. Ehhez járul a napi szociális étkezés díja, ami 410 forint.

A városvezetés szándéka szerint nem növekszik idén a gyermekétkeztetés díja. Ez 11 ezer általános és középiskolást érint Kecskeméten. Annak ellenére, hogy a szolgáltatói díjaknál 4 százalékos nevekedés lesz idén, amit azonban a kecskeméti önkormányzat magára vállal. Szemereyné Pataki Klaudia hangsúlyozta, hogy szociális helyzete miatt a 11 ezerből 3.900 gyermek ingyenesen, 2.500 pedig 50 százalékos díjért étkezhet. Ebben az évben emiatt 435 millió forinttal egészíti ki a gyermekétkeztetés költséget a város.

A csütörtöki közgyűlés tárgyalja majd a „közösségi együttélés alapvető szabályait" rögzítő önkormányzati rendelet is. Ebben többek között szó van a gyommentesítésről, a házak előtti hó takarításról, a parlagfű irtásról, a zöldfelületi parkolásról, és a közterületi galambetetésről. A polgármester hangsúlyozta, hogy a parkolásnál a szankcionálást 3 hónapos türelmi idővel szeretnék bevezetni. Ebben az időszakban a városrendészek csak figyelmeztetnek majd.

A kórházi parkolásról elhangzott, hogy 70 millió forintot kapott a kórház a probléma rövid távú megoldására, a parkolási gondok enyhítésére. A végleges megoldást azonban egy parkolóház építése jelentené, melyre a közeljövőben elkészülhetnek a tervek.

Rendeletet tárgyal a csütörtöki közgyűlés a városi jelképek - például Kecskemét címere - és a városnév használatáról is. A tervezet szerint amennyiben ezeket engedély nélkül használja valaki - illetve egy vállalkozás -, azt szankcionálni fogják.

Végezetül szóba került a széktói atlétikai centrum építése is. A tervek elkészültek, folyamatban van az engedélyeztetés, így várhatóan ősszel már megkezdődhet a kivitelezés.

Kövessen minket a Facebookon is!