Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. március 29. 22:59 | Szerző/forrás: keol.hu

Projektnyitó: Foglalkoztatási paktum Kecskeméten

Projektnyitó: Foglalkoztatási paktum Kecskeméten
A Széchenyi 2020 program keretében, a TOP-6.8.2-15-KE1-2016-00001 azonosító számú, „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében Foglalkoztatási paktum Kecskeméten" című projektre 1,929 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és konzorciumi partnere, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal. A támogatást elsődlegesen a térségi, decentralizált gazdaságfejlesztés, ezáltal pedig a foglalkoztatás növelésére használják majd fel.

A projekt mai hivatalos nyitórendezvényén Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Kovács Ernő, kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket, majd Balogh, Zoltán, a polgármesteri hivatal pályázatkezelési és közbeszerzési osztályának vezetője ismertette a projektet.

A legfontosabb célkitűzések: a Kecskeméten és vonzáskörzetében élő munkaképes lakosság lehető legmagasabb foglalkoztatási szintjének biztosítása, illetve a vállalkozások által megfogalmazott reális munkaerőigények teljesítésének elősegítése. A projektben kiemelt szerepet kap a hátrányos helyzetűek munkába állásának támogatása; a fiatal korosztály, a pályakezdők elhelyezkedési támogatása, mielőbbi munkaerőpiacra juttatása; a közmunkások „elsődleges" munkaerő-piaci elhelyezkedésének elősegítése, munkába állásuk előtti hatékony felkészítésük biztosítása; az 55 év felettiek munkaerőpiacra jutásának támogatása; a foglalkoztatást, az elhelyezkedési esélyeket elősegítő képzések szervezése, az ebben történő részvétel támogatása.

A programban az elhelyezkedést segítő támogatások: bértámogatás; munkatapasztalat-szerzést elősegítő bérköltség-támogatás; a munkába járáshoz, munkatapasztalat-szerzéshez kapcsolódó utazás támogatása; a mobilitás támogatása (lakásbérleti hozzájárulás és a heti ingázás kezdeti nehézségeit megkönnyítő ideiglenes támogatás).

Munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos támogatások: a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos (helyi/helyközi) utazási költség támogatása; a szolgáltatáshoz kapcsolódó keresetpótló juttatás járulékainak biztosítása; a szolgáltatás alatt igénybevett gyermekfelügyelet vagy más hozzátartozó ápolásának/gondozásának támogatása, önfoglalkoztatóvá válás támogatása (maximum 6 havi), foglalkoztatás-egészségügyi és képzési alkalmassági vizsgálatok költségeinek megtérítése.

A projektben Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorcium-vezetőként, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal konzorciumi tagként vesz részt. A paktumhoz 4 település csatlakozott: Fülöpháza, Jakabszállás, Kunszállás és Városföld. Az önkormányzat az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft-t, mint a város gazdaságfejlesztő cégét bízta meg a pályázat megvalósításának szakmai koordinátori feladatával, amely cég a pályázathoz tartozó Megvalósíthatósági Tanulmányt már elkészítette valamint múlt héten sor került a Paktumszervezet megalapítására is.

Kövessen minket a Facebookon is!