Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 3. 21:25 | Szerző/forrás: keol.hu

13 ország mintegy 100 kőfaragó szakembere találkozik májusban Kiskunfélegyházán

13 ország mintegy 100 kőfaragó szakembere találkozik májusban Kiskunfélegyházán
Tizenhárom ország mintegy száz kőfaragó szakembere találkozik Kiskunfélegyházán május 19. és 21. között az Európai Kőfaragó Fesztiválon - közölték a szervezők a szervezők hétfőn.

Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke elmondta: az Európai Kőfaragó Fesztivál a kihalófélben lévő kézműves szakma népszerűsítését szolgálja. Mint mondta, a testület minden évben lehetőséget biztosít a tanulóknak és a végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a kiutazásra, a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére.

A találkozókon a látogatók szeme előtt készülnek az alkotások, hogy a szakemberek megmutathassák tudásukat, kreativitásukat és a szakma szépségeit, miközben felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy a mesterség kitanulásával átélhetik az alkotás örömét is - tette hozzá.

Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke kiemelte: az Európai Kőfaragó Fesztivál történetének két évtizede alatt tizenkét alkalommal jeleskedtek a magyarok Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. Mint mondta: Magyarország 2004-ben kapta meg először a rendezés jogát, akkor festői környezetben, a fertőrákosi kőfejtőben találkozhattak a résztvevők.

Norvégia, Anglia, Németország, Franciaország és Ausztria után pedig idén ismét Magyarország kapta meg a lehetőséget a találkozó megszervezésére. A résztvevők nagy része Angliából, Ausztriából, Németországból utazik az alföldi városba, de érkeznek Erdélyből, Hollandiából, Lengyelországból, Svájcból, Ciprusról, Kanadából, Jordániából és Kínából is szakemberek - tette hozzá.

Bozóki István kiskunfélegyházi aranykoszorús kőfaragó mester és kőszobrász elmondta: az idei rendezvény egyik témájának a szecessziót választották, ezzel is felhívva a figyelmet az Alföld szecessziós épített örökségének fontosságára. A másik versenytéma egy szintén helyi jellegzetesség, a puszta, a pusztai élet lett. A jelentkezők mindkettőt szabadon értelmezhetik. Versenymunkáikat mintegy 16 óra alatt készíthetik el romhányi homokkőből, kizárólag kézi szerszámok használatával.

Csányi József polgármester hangsúlyozta: az Európai Kőfaragó Fesztivál Kiskunfélegyházán a csaknem két évtizedes múltú Városalapítók Hete rendezvénysorozathoz kapcsolódik majd. Mint mondta: a város önállóságának ünnepe ez a nap, amelynek méltó kísérője lesz az európai találkozó. Beszélt arról is, hogy a versenyen elkészített alkotások a város köztereit és intézményeit díszítik majd.

(Szöveg: MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!