Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2017. április 4. 16:55

„Vizes” kiránduláson a wojtylások

Képgaléria
„Vizes” kiránduláson a wojtylások
A Víz Világnapja alkalmából megtartott eseménysorozatának utolsó fázisához érkezett kedden a Karol Wojtyla Barátság Központ. A Porta Egyesülettel karöltve természetjárással egybekötött ismeretterjesztő túrát szerveztek a népkonyha munkatársai, mely Solt, Tass és Kunszentmiklós településeket érintette. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert)

A barangolás solti állomásán a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. csemetekertjében nézett körül a közel hatvan főt számláló társaság: a Wojtyla Ház gondozottai, kecskeméti nyugdíjas klubok és a Porta Egyesület tagjai.

Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója fogadta a látogatókat. Köszöntőjében elmondta, hogy a profitorientált állami tulajdonú cég Bács-Kiskun megye állami erdőterületeiből közel 60 00 hektárt kezel mintegy 800 munkavállaló bevonásával. Mindenekelőtt fásítással, fakitermeléssel és feldolgozással foglalkoznak. Az ebből képződő nyereséget „nem bankszámlákon őrizgetjük, hanem össztársadalmi érdekek mentén visszaforgatjuk”.

Hozzátette: - Hagyományos tevékenységeink mellett - állami vállalat lévén - számos közjóléti és közhasznú feladatot is ellátunk. Például zarándokok számára kulcsosházat tartunk fenn Császártöltésen, illetve rövidesen átadjuk a másodikat itt Solton, ezen a telephelyen.

- Fontos szerepet tulajdonítunk a civil szervezetekkel való együttműködésnek. Ennek nyomán támogatjuk a Karol Wojtyla Barátság Központot: tanulmányi célú kirándulásaiknak helyszínt biztosítunk, valamint gondozásra örökbe fogadtuk az általuk ültetett „lengyel-magyar barátság tölgyfáját” a Katona József téren, illetve facsemetékkel, virágokkal. díszítéshez fakéreggel látjuk el az intézményt - fogalmazott Sulyok Ferenc.

Tassra érkezve elsőként a BÁCSVÍZ Zrt. Dunai Kistérségi Vízműtelepén álltak meg a vándorok, ahol az üzemmérnökség nyugalmazott vezetője, Kurdi János ismertette a parti szűrésű vízbázis, „Gudmon-fok” történetét, illetve a vízmű munkatársainak közreműködésével tanulmányozhatták a vas és mangán szűrésének folyamatát. A telephelyet elhagyva gyönyörködtek a Duna-part természeti szépségeiben, továbbá megtekintették a tassi zsilipet működés közben.

Kunszentmiklóson Balogh Mihály nyugalmazott középiskolai tanár bemutatta a városközpont nevezetességeit: a református templomot és parókiát, a Baksay Sándor Református Gimnázium épületegyüttesét, végül pedig a városházát, ahol Lesi Árpád, a település polgármestere személyesen fogadta a küldöttséget.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szent Ferenc Környezetbarát Kör