Július 22. hétfő, Magdolna
Hírek, események 2017. április 12. 16:15 | Szerző/forrás: keol.hu

Távhőszolgáltatás Napja - Lépj zöldet! A faapríték nyomában

Távhőszolgáltatás Napja - Lépj zöldet! A faapríték nyomában
Április 12-én - csatlakozva a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége programsorozatához - a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. is megrendezte a Távhőszolgáltatás Napját. A jeles nap megszervezését ugyanis - országos szinten - a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) koordinálja.

Az 1993-ban megalakult szervezet (a MaTáSzSz) ma 67 település távhőszolgáltatójának érdekeit képviseli. A tagvállalatok szakemberei - a minősített beszállítókkal együtt - rendszeresen megosztják egymással gondjaikat és a legjobb gyakorlatokat. Mostanában a 2020-ig tervezett mintegy 80 milliárd forintnyi energiahatékonysági, a levegőtisztaságot szolgáló beruházások előkészítésén munkálkodnak.

A Távhőszolgáltatás Napja célja: hasznos ismereteket nyújtani arról, hogy miért jó, miért érdemes a távfűtéses lakásokban élni. A hazai távhőszolgáltatók ezen a napon gyerekek és családok részvételével, közösségi programokon keresztül ismertetik meg a környezetbarát, biztonságos és kényelmes távhőszolgáltatást.

Kecskeméten a Távhőszolgáltatás Napján két helyszínen kapcsolódhattak be az érdeklődők a távhőt bemutató közösségi programokba.

A KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. Akadémia körúti fűtőművében - mint megírtuk ITT - nyílt nap keretében a cég szakavatott kollégái kíséretében, előre egyeztetett időpontban gyerekek és felnőttek tehettek egy „túrát" a távhő világában.

- A Hírös Agóra Kamara termét közben Kecskemét óvodásainak kiírt „LÉPJ ZÖLDET!" színező verseny pályamunkáival, valamint két általános iskola felsőseinek „100 ÉV MÚLVA IS LESZ TÉL" című pályázataival díszítették. A pályázatokra a helyszínen lehetett szavazni.

- A Hírös Agóra 32-es termében pedig Szakmai Fórumot tartottak 10.00 - 12.15 óráig a Közös Képviselőknek, szakmai szervezeteknek, középiskolai diákoknak, fogyasztóinknak "LÉPJ ZÖLDET!" A faapríték nyomában címmel.

A szakmai fórum résztvevőit Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte, majd négy előadás hangzott el. Elsőként "A hatékony távhőszolgáltatásért Kecskeméten" címmel tartott előadást Horváth Attila, a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Egyebek között hangsúlyozta, hogy a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft. hosszú évek átgondolt fejlesztési munkáinak köszönhetően megbízható szolgáltatóként működik, és közel 40.000 embert lát el fűtési és használati melegvízzel.

- Elmondhatjuk, hogy Kecskeméten a távhőszolgáltatás: biztonságos, kényelmes és környezetbarát - mondta Horváth Attila. - Az energiahatékonysági, a zöldenergia hasznosítási és a széndioxid kibocsátási mérőszámok jelzik a korszerű működés mértékét. Annak érdekében, hogy ezek tovább javuljanak, fontos beruházásokat, korszerűsítéseket tervez megvalósítani cégünk, két energetikai pályázat segítségével, több milliárd Ft értékben.

Az egyik fő irány a Szultán utcai telephelyünkre tervezett faapríték alapú fűtőművi beruházás, amely az eddig felhasznált földgáz mennyiség 2/3 részének kiváltását teszi lehetővé. A másik fő irány a meglévő műszaki rendszereink fejlesztése, új fogyasztók csatlakoztatása a távhőrendszerre. Ezek megvalósulása után még hatékonyabban tudunk több fogyasztónak szolgáltatni.

- Reményeink szerint 2019-re megvalósulnak terveink, amelyek segítségével hosszú távon biztosítjuk Kecskeméten a korszerű távhőellátás lehetőségét - mondta a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Kft ügyvezető igazgatója.

További előadások:

- A fenntartható erdőgazdálkodásból származó faanyag energetikai hasznosítása - előadó: dr. Bárány Gábor, a KEFAG Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.

- Az energiahatékonyság és a városfejlesztés összefüggő kérdései - előadó: Nagy Gábor, a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

- Az ökológiai lábnyom számítás lehetőségei és korlátai - előadó: Dr. Habil. Szigeti Cecília, a Széchenyi István Egyetem docense.

A fórumot követően az óvodai és iskolai alkotópályázatok eredményhirdetése zárta a kecskeméti Távhőszolgáltatás Napját.

Kövessen minket a Facebookon is!