November 28. csütörtök, Stefánia
Hírek, események 2017. május 5. 19:52 | Szerző/forrás: keol.hu

Felpaprikázták a kalocsaiak a kecskemétieket

Felpaprikázták a kalocsaiak a kecskemétieket
A „BÁCS-KISKUN a mi megyénk" rendezvénysorozat következő láncszeme a Kalocsai Járás volt, mely ízeivel, színeivel, értékeivel 2017. május 5-én, pénteken beköltözött a Megyeháza előtti térre.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei a TOP-5.1.1-15-BK1-2016-00001 azonosítószámú, „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért - Bács-Kiskun megyei foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködés" című projekt keretében hosszú távú képzési és foglalkoztatási programot indítottak el a megyében európai uniós támogatással. Az elérhető 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő forrás segítségével - melynek keretében a tervek szerint 1619 fő vesz majd részt a munkaerő-piaci programokban - 2021. június 30-ig képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg.

A Megyei Önkormányzat kezdeményezésére a Megyeháza előtti területen a projekthez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében mutatkoznak be a megye különböző térségei. Minden alkalommal egy-egy járás ismerteti turisztikai látnivalóit, épített és kulturális örökségét, illetve kínálja a térség gazdáinak termékeit, a kézművesek munkáit.

„Bács-Kiskun megye minden egyes településének értékvilága egyformán fontos számunkra, de a Kalocsai Járás, azon belül is Homokmégy település igazán közel áll a szívemhez, hiszen ott születtem". Ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat „BÁCS-KISKUN a mi megyénk" rendezvénysorozatának megnyitóján ma reggel. A programon részt vettek a járáshoz tartozó települések polgármesterei is.

 

 

 

Látni- és kóstolnivalóból ma sem volt hiány. Szorgos kezek pingálták, varrták a színpompás kalocsai mintákat, megcsodálhattuk a kézi festésű hartai bútorokat és a foktői tarhonya készítését.

A térség gasztronómiai értékei közül bemutatkoztak a homokmégyi házi sajtok, grillázs és méz, az uszódi rétesek, a fajszi biocsokoládék és a hajósi borok. A kalocsai paprika többféle ételbe is beköltözött: paprikás gombócban, paprikás kifliben és paprikás kácsiban is megkóstolhattuk a hungarikumnak számító, tűzpiros törtpaprikát. Bográcsban főtt a dunaszentbenedeki töltött káposzta és a foktői tarhonyás hús az idelátogató vendégek legnagyobb örömére.

A rendezvényen fellépett az uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes a megyei értéktárba nemrégen felvett gubbantós táncukkal. Hallgathattunk hajósi sváb zenét és megcsodálhattuk Homokmégyi Hagyományőrző Népi Együttes műsorát és a kalocsai táncokat. A Megyeháza előtti térre ellátogató vendégek a kulturális, művészeti és gasztronómai jellegzetességein túl megismerhették a térség természeti és turisztikai értékeit is.

Kövessen minket a Facebookon is!