Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 6. 15:21

Ismét jaj volt a kakasoknak Ballószögön

Képgaléria
Ismét jaj volt a kakasoknak Ballószögön
Harmadszor rendeztek kakasfőző majálist Ballószögön a helyi önkormányzat szervezésében. A szombati versenyre harmincegy csapat nevezett be. Az egész napos eseménysorozaton megjelent a falu apraja-nagyja; mintegy ötszáz érdeklődő - helyi és környékbeli lakosok: kicsik, nagyok, fiatalok és idősebbek gyülekeztek a Sportcentrumban. (Folytatás a képek után, fotók: Mátyus István)

A kakasfőző verseny eredete három évvel ezelőttre nyúlik vissza - tájékoztatott Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere, aki az önkormányzati csapat bográcsa mellett tüsténkedett, akkor beszélgettünk vele.

- Voltak korábban is főzőversenyeink, de kissé döcögősre sikeredtek. Ekkor lépett a képbe Héjjas János, a Chicken Food Kft. tulajdonosa, aki egyszer azt mondta nekünk: tessék, itt van ötven kiló kakas, induljatok neki. Így kezdődött. Jani kedvezményes árakkal azóta is hozzájárul a rendezvény - egyre növekvő - sikeréhez. Mi pedig az önkormányzat részéről, némi kedvcsinálóként, egy darab kakast ajánlunk fel ingyen minden versenyző csapat bográcsába. A résztvevő családok, baráti társaságok akciós áron vesznek még hozzá kettőt-hármat, így lesznek tele főznivalóval a kondérok. Három éve tizenkét közösség jelentkezett, utána huszonhárom, idén már harminc - velünk, az önkormányzattal együtt harmincegyen veszünk részt e nemes megmérettetésen.

- Eddig szándékosan nem május 1-jére szerveztünk majálist, ugyanis nem tudunk és szándékunk sincs konkurálni Kecskeméttel, illetve a környező vendéglátóhelyekkel, de a sikert látva talán érdemes lesz elgondolkodnunk, hogy a ballószögi majális akár május 1-jén is megállja a helyét.

- A zsűrizés nem vérremenő dolog, lényeg, hogy eljönnek, itt vannak az emberek, beszélgetnek. Az idén két különdíjjal rukkolunk elő: egyik a legvidámabb, a másik a legtetszetősebb tálalást felmutató csapatnak jár.

- Magunk sem gondoltuk, hogy harmincra növekszik a jelentkezők száma, ezért úgy véljük, ideje a bíráló bizottságot igazi gasztronómiai szaktekintélyekkel bővíteni, illetve a díjak vonatkozásában is szeretnénk előre lépni - jelentette ki kérdésünkre Somogyi Lajos.

- Mennyien látogatnak ki a rendezvényre? - Ami a közönséget illeti, ez elsősorban időjárás függvénye. Mindenesetre négy-ötszáz fő azért összejön.

- Látunk itt véradó sátrat is a Vöröskereszt munkatársaival - vetjük közbe. - Ennek az a története, hogy öt évvel ezelőtt elhívtuk őket a szeptemberi futóversenyünkre. Az akció olyan sikeresnek bizonyult, hogy később a kakasfőző majálisra is kiterjesztettük, mert tapasztalataink szerint ilyen alkalmakkor sokkal többen adnak vért, mintha hétköznap a faluházban várnánk a véradókat, akik száma egyébként mindkét rendezvényünkön eléri a 30-35 főt, ami elég szép számnak tekinthető. Pályázati úton tavaly új sátrat tudtunk beszerezni, így kulturált körülmények között fogadhatjuk a segíteni szándékozókat.

- Hány ehhez hasonló rendezvényt tartanak Ballószögön? - érdeklődünk tovább. - Településünkön két súlypont van az eseménynaptárban: az egyik a nagyszabású szüreti napok, a másik pedig ez: a majális. Sokan várják, és látszik, hogy önkormányzati részről érdemes anyagi forrásokat áldozni - habár nem kell őrült nagy összegekre gondolni -, ugyanis ennélfogva minőségi programokra nyílik lehetőségünk, különös tekintettel a gyermekeknek szóló műsorszámokra, amelyek kiemelt hangsúlyt élveznek az összeállításkor.

Május 6-án, szombaton a fentieken kívül felavatták a Sportcentrum melletti megújult játszóteret. Majd duatlon verseny: lövészet és futás, valamint kocsikázás, májusfa állítás, közös tánc a Ballószögi Kincsecskékkel, a Hagyományőrző Népdalkör előadása, tornász bemutató - Juhász Krisztina csoportja, a ballószögi iskola aerobik száma, Nemvicc Elek bohóc műsora, a TST tánciskola show-ja, Puskás Gyula harmonika játéka, továbbá a Blue Cold Jalapenos együttes fellépése, és végül utcabál várta az érdeklődőket.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház