Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 9. 12:15

Wojtylások muzsikáltak a Leskowsky gyűjtemény hangszerein

Képgaléria
Wojtylások muzsikáltak a Leskowsky gyűjtemény hangszerein
A kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény az ország egyetlen látogatható zeneszerszámokat bemutató kiállítóhelye. A több mint kétezer darabot számláló kollekció klasszikus, népi- és kísérleti hangszereket mutat be a középkortól napjainkig. Öt kontinens húros, fúvós és ütőhangszerei szólalnak meg a látogatók kezében - akárcsak a Wojtyla Barátság Központ gondozottaiéban, akik zenei előképzettség nélkül is átélhették a hangok születését, a muzsikálás örömét, amikor kedd délelőtt a népkonyha ellátottaiból verbuválódott kis csapat - immáron második alkalommal - látogatást tett a múzeum kiállítási tárgyait felvonultató helyiségekben a Rákóczi úti volt Városi Mozi épületében. A csoportot Szilágyi Áron dorombművész, a gyűjtemény vezető munkatársa kalauzolta az évszázados instrumentumok között, jókora érdeklődést kiváltva a jobb sorsra érdemes emberekből. (Folytatás a képek után, fotók: Varga Brigitta - archív)

A Leskowsky Hangszergyűjtemény története

A gyűjteményt Leskowsky Albert alapította 1979-ben, miután németországi tanulmányaiból rengeteg hangszeres szakirodalommal és számos különleges darabbal tért haza. Ezt követően belevetette magát az akkor még élő tanyavilágba: idős citerásokkal, hangszerkészítőkkel találkozott. Ezek az emberek - felismerve Leo alázatát és hagyománytiszteletét - neki ajándékozták hangszereiket.

A kollekció ezek után zongorákkal, trombitákkal, cimbalmokkal, hegedűkkel gyarapodott, miközben az ország különböző részeiből érkeztek különleges adományhangszerek. A nyolcvanas évek második felében a gyűjtemény kinőtte a rendelkezésre álló teret és átköltözött a Piarista Gimnázium pincéjébe. Ebben az időben nyert Leskowsky Albert a Soros Alapítványtól egy nagyobb összeget a gyűjtemény nemzetközi részének bővítésére. Leo a világ számos táján találkozott legendás hangszerkészítőkkel, akik örömmel adtak hangszert a múzeumnak és avatták be a gyűjtőt féltett titkaikba. A fokozatos bővülés eredménye az lett, hogy újból költözni kellett. 1992-ben vette birtokba a Leskowsky Hangszergyűjtemény a Zimay u. 6/a. szám alatt álló ingatlant, majd 1999-ben a város megalapította a Leskowsky Hangszergyűjtemény Közalapítványt, ami a kollekciót kezeli.

Leskowsky Albert 2010-ben visszavonult a gyűjtemény vezetésétől. A kuratórium Szilágyi Áront, kuratóriumi tagot bízta meg a vezetéssel, aki abban az időben egy német-magyar kulturális projekt menedzsere volt. Áron hangszerkészítő családban született, így már kisgyermek korától sok időt töltött Leónál a gyűjteményben. Dorombjátékosként, koncertszervezőként és a svájci székhelyű Nemzetközi Dorombszövetség elnökségi tagjaként széles körű nemzetközi kulturális kapcsolatokkal rendelkezik, melyeket gyorsan a Leskowsky Hangszergyűjtemény szolgálatába állított. Szilágyi Áron számos olyan programot szervezett, melyek a széles közönséggel megismertették a Leskowsky Hangszergyűjteményt. Csatlakoztak a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, fesztiválokat, különleges hangszeres workshop-okat szerveznek, iskolai előadásokon népszerűsítik a hangszerek világát. 

2011-ben társadalmi adakozásból megújult a Zimay utcai múzeumépület, bár a hely szűke még így is probléma maradt. Kecskemét város 2011-ben úgy döntött, hogy pályázati forrásból felújítja a város főutcáján, a Rákóczi úton lévő régi moziépületet, hogy abban kerüljön elhelyezésre a Leskowsky Hangszergyűjtemény és a Kelemen László Kamaraszínház. A felújítás 2015 augusztusában befejeződött és novemberben megújult tartalommal a hangszergyűjtemény is megnyitotta kapuit.

Kövessen minket a Facebookon is!