Július 21. vasárnap, Dániel, Daniella
Hírek, események 2017. május 9. 22:35 | Szerző/forrás: keol.hu

Egész nap "Ringatózhatunk" vasárnap az Agórában

Egész nap "Ringatózhatunk" vasárnap az Agórában
A szervezők szerint szórakoztató, és felemelő élményre számíthatnak a vasárnap Kecskeméten szervezett „Ezer család énekel" - A család napja a Ringatóval esemény résztvevői. A kodályi elveken nyugvó zenei nevelési módszer nem csak fejleszti a legkisebbeket, hanem a kisgyermekes létben elszigetelődött szülőknek is segít közösséget találni. Idén Gryllus Vilmos lesz az egyébként teljesen ingyenes programsorozat vendége.

Szűkebb szókincsű, a szövegértés nehézségeivel küzdő, a figyelmét csak kevés ideig megtartani tudó, hiperaktív vagy viselkedési problémás - ezek a jellemző kortünetek riasztják manapság a szülőket gyermekükkel kapcsolatban olyannyira, hogy sokan már szinte csecsemőkorban képességfejlesztő programokkal próbálják megelőzni a bajt. A direkt fejlesztés azonban - bármilyen jóindulat is vezéreljen minket - hároméves kor alatt egészséges gyerekek esetében nem javasolt, legyen szó akár a mozgás, a zenei nevelés vagy bármilyen más képesség területéről.

„A mindenféle drága képességfejlesztő játék és feladatsor beszerzése helyett először nyúljunk vissza olyan egyszerű értékekhez, mint amilyen a szülő, vagy akár nagyszülő, testvér és a kisgyermek közös tevékenysége. A közös éneklés és játék, az együttesen átélt élmények hatására fejlődik erősen a kisgyermek érzelmi, értelmi szempontból. Fejlődnek társas kapcsolatai, a nyelvi képességei, a kitartó figyelme, képzelete, emlékezete, kreativitása, bővül a szókincse. Az éneklés, mondókázás lüktetése, a mozgással kapcsolt ölbéli játékok erősen hatnak a mozgásfejlődésre, az egész személyiség összerendezettségére" - emeli ki Gróh Ilona, a kodályi alapokon nyugvó Ringató módszer kidolgozója, amely napjainkra bejárta az országot, a Kárpát-medencét, több európai országot is.

A Ringató foglalkozásokon ma már heti rendszerességgel több ezer kisgyermekes család fordul meg. A program nem csak a babáknak jó, hanem a kisgyermekes létben gyakran elszigetelődött szülőknek is segít egymásra találni, felismerni az összetartozás érzését, közösséget építeni. Nem véletlen, hogy az idén már hetedik alkalommal megszervezett „Ezer család énekel" - A család napja a Ringatóval nagyrendezvény nem csak egy szórakoztató program, hanem felemelő, közösségi élmény is a résztvevőknek.

„Gryllus Vilmos lesz a vendégünk a kiemelt Kodály-évforduló előtt tisztelegve május 14-én Kecskeméten, a Hírös Agórában első alkalommal megszervezett „nagy Ringatón". Emellett számtalan - ingyenes - programmal, többek között színházi előadással, gyermekkoncerttel, zenés könyvbemutatóval, kézműves foglalkozásokkal, LEGO DUPLO játszómedencével, néptáncbemutatóval, és természetesen nagy szeretettel várjuk a családokat" - tette hozzá Gróh Ilona.

A kecskeméti rendezvény az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

RÉSZLETES PROGRAM

„Ezer család énekel" - A család napja a Ringatóval Kecskeméten

Időpont: 2017. május 14. 10:00-18:00

Helyszín: Kecskemét, Hírös Agóra (6000 Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.)

Web: https://www.facebook.com/ringato

A BELÉPÉS INGYENES!

Országosan több ezer kisgyermekes család jár rendszeresen a Ringató foglalkozásokra, ám nemcsak őket, hanem minden a muzsikaszót, az éneklést, a kisgyermekekkel közös játékot szerető érdeklődőt várnak a „Ezer család énekel" - A család napja a Ringatóval ünnepi, nagy eseménysorozat most első alkalommal Kecskeméten is megrendezett állomására. A Ringató vendége Gryllus Vilmos. A kisebb és nagyobb gyermekeket ezen kívül számos színes program, többek között színházi előadás, néptáncbemutató, gyermekkoncert, kézműves foglalkozások, LEGO DUPLO játszómedence, valamint zenés könyvbemutató is várja.

PROGRAM

10:00 Hívogató muzsikaszó

10:30 „Ezer család énekel" - ünnepi Ringató, vendég: Gryllus Vilmos

12:00 Zenés könyvbemutató - Gáll Viktória Emese: Ringató-mesék, Borsi a kertben

13:00 Legényfogó - a Babszem Jankó Gyermekszínház előadása

15:00 A Kecskemét Táncegyüttes gyermekcsoportjának műsora

16:30 Szélkiáltó együttes koncertje gyerekeknek, a Ringató foglalkozásvezetők búcsúzó muzsikájával

Egész nap:

- Ringató-könyvek dedikálása és vására

- LEGO DUPLO játszómedence

- Kézműves foglalkozások

Kövessen minket a Facebookon is!